Вдихнути свіжого повітря у Сингапурі: національна лікарня Ng Teng Fong та громадська лікарня Jurong

Screen-Shot-2017-12-04-at-6.33.14-PM.png

Відкриття Сінгапурської лікарні Ng Teng Fong (NTFGH) і Громадської лікарні Jurong (JCH) два роки тому стало вражаючим подвигом. Дві лікарні на 1 100 палат загалом, вартістю 461 млн. дол. США, якими управляє JurongHealth, є перші в країні, які виконали новий мандат Міністерства Охорони Здоров’я Сінгапуру – частину прогресивного генерального плану з охорони здоров’я – 2020 – забезпечити кращі послуги, орієнтовані на пацієнта в комплексному режимі шляхом поєднання служб невідкладної допомоги та амбулаторних спеціальностей із загальною громадською лікарнею. 

Розташована в мальовничому районі площею 1,9 мільйона квадратних футів восьмиповерхова будівля клініки NTFGH і 16-поверхова регіональна лікарня (відкрита в червні 2015 року) надають послуги з невідкладної допомоги, в той час як 12-поверхова JCH (відкрита в жовтні 2015 року) забезпечує надання довгострокових реабілітаційних та паліативних послуг.

Але що в останні місяці дійсно завоювало міжнародну увагу і визнання, це вражаюча екологічна історія кампуса. Забезпечуючи інтенсивність використання енергії (EUI) 72 кБт на квадратний фут на рік, супер-енергоефективний дизайн використовує на 38 відсотків менше енергії, ніж типова сінгапурська лікарня і на 69 відсотків менше середньостатистичної лікарні в США. «Це кидає виклик традиційній моделі лікарні, як з американської, так і з сінгапурської перспективи», – каже Білл Роджер, регіональний директор з охорони здоров’я в HOK (Сан-Франциско), який був консультантом по проекту.

Розроблений відповідно до стандартів Green Mark Platinum в Сінгапурі, який сертифікує будівлі на основі енергоефективності, ефективності використання води, захисту навколишнього середовища, якості середовища в приміщенні і інших екологічних особливостей – проект був удостоєний однієї з премій COTE Top 10 від Американського інституту архітекторів по навколишньому середовищу (COTE). Премія «Десятка кращих» визначає сталий розвиток дизайну в усьому світі і вимагає подання, щоб продемонструвати, як проект відповідає критеріям COTE для соціальної, економічної та екологічної цінності.
Ng Teng Fong і лікарня Jurong є одним з небагатьох проектів в галузі охорони здоров’я, що удостоївся цієї нагороди.

Однією з найбільш примітних дизайнерських характеристик будівель було забезпечення не тільки видів, але і відкриваних вікон і природно вентильованих приміщень для більшості пацієнтів. Інші проектні моменти включають в себе фотоелектричні масиви на обох будівлях на 90 кВт, спеціально призначені для компенсації освітлення об’єкта, а також рекуперації тепла, теплових насосів і теплообмінників з обтічними котушками для підтримки необхідних температур в операційних. Система підрахунку і контролю охолоджувальних установок відстежує поточне використання енергії системою, сонячні теплові колектори забезпечують 100 відсотків потреб в гарячій воді в кампусі, а система сірої води оброблює стічні води для повторного використання. Крім того, в кампусі використовується збір дощової води; T5 і світлодіодне освітлення; датчики денного світла і зайнятості приміщення; і системи управління будівлею з моніторингом, рівнями зайнятості та режимами сну для економії енергії.

Оптимізація компонування будівлі
Надання ліжка для кожного пацієнта на поверхах NTFGH і JCH з природною вентиляцією і гарним видом починалося з геометрії підлогових плит,  щоб створити простір з власним вікном для кожного пацієнта. «Ми відступили від лінійно організованого планування в загальній палаті, і перейшли до віялоподібної форми, при цьому ліжка повертаються під кутом, таким чином кожне ліжко забезпечене вікном з видом на вулицю», – каже Джуба Коші Варгезе, старший архітектурний юрист CPG Consultants Pte Ltd. (Сінгапур). Ця унікальна аеродинамічна форма, в поєднанні з односпрямованими коридорами і воронкоподібним профілем поверху, максимізує потік вітру. Крім того, забезпечення природної вентиляції для 70 відсотків будівель було досягнуто командою розробників, яка скористалася бризом, що є характерним для даної місцевості під час дворічних сезонів мусону в Сінгапурі. Завдяки збереженню форми і розташування поверхів з палатами якомога вужчими і забезпеченню достатньої відстані між віконними прорізами по обидва боки кімнат, вітер може легко переміщатися по поверху і забезпечувати ефективну вентиляцію.

В результаті 82 відсотка стаціонарних зон пасивно охолоджуються і природно вентилюються з невеликим відсотком механічної вентиляції, що надходить зі стельових і витяжних вентиляторів. У випадку сезонної туманності в Сінгапурі, вікна закриваються, і обидві лікарні використовують централізовану систему фільтрації забрудненого повітря.

Стосовно інфекційного контролю, команда використовувала моделі обчислювальних рідин до початку будівництва, щоб точно визначити напрям потоку вітру, щоб переконатися, що вітер не буде проходити через кілька пацієнтів і поширювати інфекційні агенти, – говорить Мара Баум, лідер дизайну в HOK. Позиціонування макету, розмір і розташування вікон забезпечують, щоб вітер проходив через ліжко всього лише одного пацієнта перед тим, як покинути будівлю.

Стійкі стратегії
При великій кількості денного світла і вентиляції, що надходять в будівлю, ключовими були правильні затінення, щоб запобігти сонячному нагріву і відблискам. На щастя, розташування Сінгапуру поблизу екватора означає, що положення сонця в будь-який час доби змінюється незначно протягом усього року, що робить зовнішній план затінення сонця відносно легким для створення.

В цілому в проект були вбудовані три рівня затінення сонця, включаючи великі виступи, що тягнуться від бетонної плити перекриття, щоб забезпечити затінення від стельової площини до поверху нижче. В жалюзі були встановлені менші горизонтальні і вертикальні планки. Призначені для користувача зовнішні пристрої для затінення, включаючи розсувні сонцезахисні екрани, забезпечують затінення не менше 60 відсотків фасадів, де знаходяться пацієнти і персонал. Навіть зелена рослинність даху, розташована поруч з вікнами на кількох поверхах обох будівель, вважається елементом теоретичного затінення, з додатковою перевагою евапотранспірації, що допомагає злегка охолоджувати температуру навколишнього середовища всередині будівель, поглинаючи і захоплюючи невелику кількість забруднюючих речовин.

Природно вентильована конструкція також виключає вимоги до механічного охолодження на 70 відсотків будівлі, що дозволяє лікарні встановлювати менші за розміром градирні, що використовують спеціально оброблену стічну воду і систему кондиціонування повітря для задоволення своїх потреб у воді, що дозволяє проводити більше циклів повторного використання води.

Інші стратегії збереження навколишнього середовища включають водозберігаючі сантехнічні світильники і систему захоплення дощової води, щоб допомогти у поливі великої площі озеленення. Ці технічні пристрої не потребують занадто багато дощової води через величезну кількість опадів в Сінгапурі (в середньому 91 дюйм в рік), а іригація гарантує, що насадження, особливо на даху будівлі, залишаються зеленими. Крім того, допоміжні лічильники і виявлення витоку полегшують моніторинг, технічне обслуговування і контроль градирні, туалетів і іригаційної системи, що призводить до меншої трати води.

Урок для всіх
За два роки роботи вентиляція в палатах отримла високі оцінки від користувачів. Грунтуючись на обстеженнях пацієнтів і персоналу, які були проведені в березні 2016 року після дев’яти місяців використання, середня температура в приміщенні 84,5 градуса за Фаренгейтом була прийнятна для 93% опитаних користувачів, а середня відносна вологість 63,7% вважалася зручною для 90%. Крім того, 80% повідомили, що рівні освітлення «правильні» з достатньою кількістю природного денного світла, 90% опитаних пацієнтів згодні з тим, що дизайн палати допоміг їм одужати, а 90% персоналу заявили, що дизайн палати допоміг їм стати більш продуктивними в своїй роботі.

Чи може це бути прикладом для лікарень в усьому світі? Члени журі премії COTE Top Ten вважають, що так, описуючи проект як «екстраординарну модель для лікарень, які ведуть себе як цілющі середовища, яких не бачили в Сполучених Штатах. Пасивні стратегії, продемонстровані тут, є моделлю для лікарень в усьому світі».

Але з точки зору застосовності моделі до лікарень США, зокрема, культурні відмінності можуть ускладнити це досягнення. Наприклад, середньостатистичний сінгапурський пацієнт більш комфортно себе почуває при теплій температурі в приміщенні, що дозволяє використовувати розчини, які використовуються в NTFGH і JCH. Крім того, дані про тепловий комфорт для тропічних кліматичних зон, таких як Сінгапур, показують, що мешканцям не тільки комфортно в більш теплих температурах, а й насправді незручно при більш низьких температурах. Проте передбачається, що з часом можуть відкритися можливості для більшої гнучкості в проектуванні.

Деталі проекту
Дата відкриття: червень 2015 року (лікарняNg Teng Fong), жовтень 2015 року (громадська лікарня Jurong)

Власник: Міністерство охорони здоров’я Сінгапуру

Загальна площа забудови: 1,8 мільйона (включаючи лікарню Ng Teng Fong, громадську лікарню Jurong і спеціалізовану амбулаторну клініку)

Загальна вартість будівництва: 461 млн.дол.США

Вартість/кв. фут.: $248

Архітектура: HOK (консультант по дизайну і медичному плануванню), CPG Consultants Pte. Ltd. (Архітектор), студія 505 Мельбурн (консультант по дизайну)

Дизайн інтер’єру: Bent Severin і Associates Pte Ltd.

Інжиніринг: CPG Consultants Pte Ltd., Parsons-Brinkerhoff Asia (MEP)

Будівництво: GS Engineering and Construction

Консультант Green Mark: ZEB Technology Pte Ltd.

Ландшафт: Peridian Asia Pte Ltd.


Залишити коментар


logo_MC_dark

___________________________________

Аналіз, експертиза, консалтинг, проектування, будівництво, оснащення та реконцепція медичних закладів у приватному та державному сегменті, відповідно до українських та міжнародних стандартів.

Підписка на новини

Copyright by MEDICAL CONSTRUCTOR© 2016. All rights reserved.