Screen-Shot-2018-05-25-at-7.33.09-PM-1200x803.png

З огляду на масштаби інфраструктури системи охорони здоров’я в США і її рятувальну та оздоровчу місію, не дивно, що стан і здатність системи функціонувати з максимальною продуктивністю є життєво важливим національним пріоритетом.

5627 зареєстрованих лікарень в Сполучених Штатах із загальною сумою у понад 900 000 ліжко-місць і сукупним бюджетом в розмірі майже 900 мільярдів доларів забезпечують велику стуктуру  будівель, інженерних систем і технологій, що роблять свій внесок у добробут та економічну могутність країни.

Це число не включає близько 2800 немережевих медичних клінік станом на кінець 2017 року, кількість яких, за очікуваннями, буде зростати.

Визнаючи ці факти, Американське товариство інженерів охорони здоров’я (ASHE) і Академія архітектури здоров’я Американського інституту архітекторів випустили монографію «Інфраструктура медичного закладу США», яка була розглянута в цій статті.

Стан об’єктів

Загальний стан інфраструктури охорони здоров’я в Америці сильно варіюється. Лікарні з сильним позиціонуванням на ринку і перспективним керівництвом вклали кошти в технічне обслуговування і модернізацію, в той час як громадські клініки борються з проблемами і не можуть впоратися.

Двома основними показниками стану медичного обслуговування є вік об’єкту (AoP) та індекс стану об’єкта (FCI).

AoP не є прямим виміром фізичного віку об’єкта; це, скоріше, фінансовий коефіцієнт, який вимірює, наскільки добре лікарня постійно оновлює свої об’єкти. Коефіцієнт розраховується як накопичена амортизація за видатками на амортизацію. Ця метрика AoP розраховується для кількох об’єктів, і враховується її медіана (для виправлення екстремальних відхилень). Отриманий медіанний показник AoP дозволяє зрозуміти загальний стан інфраструктури лікарні за будь-який заданий період часу і дозволяє відстежувати закономірності протягом багатьох років.

Наприклад, медіана середнього віку об’єкта для американських лікарень у 2015 році варіювалася від 10,78 до 11,48 років (в залежності від джерела публікації), в порівнянні з 9,8 до 9,96 років в 2004 році і 8,6 в 1994 році. Це збільшення медіани середнього віку об’єкту на майже три роки за останні два десятиліття свідчить про те, що лікарні, загалом, з усіх сил намагалися залучити капітал, необхідний для поновлення своїх об’єктів.

Цей висхідний тренд AoP можна чітко позначити, навіть при використанні більш консервативного (нижчого) віку метрики об’єкту.

Хоча медіана AoP є достатньо чітким відображенням для стану інфраструктури медичного закладу, більшість організацій охорони здоров’я проводять докладне оцінювання стану об’єкта. У цих оцінках міститься конкретна інформація про потреби в обслуговуванні та їх кошторисна вартість. Ці дані використовуються для розрахунку найбільш поширеною метрики для вимірювання стану об’єкта, FCI. Формула для FCI – це вартість ремонту об’єкта поділена на вартість його заміни.

На жаль, порівняльні дані FCI недоступні, тому що FCI найчастіше використовується в якості орієнтира для медичних установ, а не чіткої метрики. З огляду на те, що існує багато факторів, що впливають на FCI (наприклад, географічні та залежна від попиту ринкова вартість на на ремонт, суб’єктивні оцінки того, коли повинні проводитися ремонтні роботи), цей показник часто служить тільки для внутрішніх цілей і не порівнюється по об’єктах в різних регіонах.

На практиці більшість консультантів і керівників медичних установ згодні з тим, що будівлі з “критичними” функціями (наприклад, лікарні і хірургічні центри) повинні бути націлені на FCI 0,05. Для інших будівель (наприклад, амбулаторних клінік і адміністративних офісів) цільовий показник FCI буде ближче до 0,10.

FCI 0,15 означає, що витрати по обслуговуванню складають 15% від вартості повної заміни об’єкта. Для цих об’єктів системи та компоненти, такі як панелі, труби і електропроводка, а також системи догляду за пацієнтами, такі як медичний газ, можуть бути такими ж застарілими, як і фізична структура (практично неможливо знайти запасні частини, оскільки вони більше не доступні). Або, принаймні, системи з очікуванням середнього і тривалого використання, такі як механіка, вертикальне транспортування і покрівля, перевищили термін корисного використання.

Коли об’єкт не в змозі впоратися з потребами в обслуговуванні, ризик збою збільшується. Наприклад, одна лікарня відклала технічне обслуговування старіючої системи ліфтів, щоб заощадити кошти. Коли ліфт раптово припинив роботу, послідуючий фінансовий збиток і втрачена продуктивність у багато разів перевищили витрати, які б лікарня понесла на своєчасне обслуговування ліфту.

Фактично, було підраховано, що відкладення заміни частини або системи до тих пір, поки вона не зламається, в кінцевому підсумку призведе до того, що організація витратить сумму заміни в квадраті. Наприклад, якщо лікарня вирішує відкласти технічне обслуговування старіючого водонагрівача, щоб заощадити 500 доларів США, це може закінчитися тим, що вона витратить 250 000 доларів США, коли водонагрівач протече через підлогу і пошкодить сусідні поверхи і стіни.

Це відносне погіршення стану медичних установ, мабуть, стає національною проблемою, оскільки одна третина фінансових директорів, згідно з опитуванням 2010 року, проведеним Асоціацією фінансового менеджменту охорони здоров’я, повідомив, що їх лікарні були в гіршому стані, ніж 10 років тому. Крім того, половина опитуваних повідомила, що інфраструктура їхніх об’єктів погіршуються швидше, ніж вони можуть зробити капітальні покращення.

Розподілення капіталу

Згідно з керівництвом охорони здоров’я ASHE, більшість закладів охорони здоров’я розробляють складні багаторічні плани для визначення, де їхній капітал буде використовуватися. Деякі з ключових факторів, що використовуються для розробки цих планів, включають:

  • Стан | Великі організації охорони здоров’я регулярно досліджують стан своїх установ. У той час як найбільш поширеним є вимір FCI, деякі організації просто створюють список систем з пріоритетом терміновості їх заміни. Часто ці оцінки доповнюються аналітикою, що враховує корисну тривалість життя обладнання, записи про обслуговування, наслідки збою, вартість заміни та інші фактори.
  • МІСІЯ | Деякі капіталовкладення підтримують місію організації, а не вирішують проблеми обслуговування. Наприклад, лікарня, розташована в районі зі старіючим населенням, може прийняти рішення про створення кваліфікованого медичного закладу по догляду для обслуговування спільноти.
  • Потенційна віддача від інвестицій | Важливу роль також може зіграти ймовірна віддача від розподілу капіталу. Наприклад, іноді інвестиції в енергоефективність можуть швидко компенсувати ці інвестиції. Зокрема, великий академічний медичний центр використовував економію енергії завдяки масштабній модернізації свого закладу, щоб вкласти 50 мільйонів доларів на ремонт інших об’єктів.
  • Потреби ринку | Культура споживання – це шлях назустріч потребам пацієнта. Зміни ринки змінюють стратегії і, як наслідок, пріоритети капіталовкладення. Наприклад, переважна більшість капіталовкладень однієї організації охорони здоров’я надходить в амбулаторну допомогу.
  • Образ бренду | Багато лікарень прагнуть створити об’єкти, які створюють почуття впевненості, досвіду і співчуття до пацієнтів. Було показано, що макет будівлі, дизайн інтер’єру та архітектура вносять свій внесок як «нематеріальні активи» поряд з клінічної допомогою.

Реноваційні інвестиції
Основні мотиви для інвестицій в проекти по реконструкції включають наступне:

  • Модернізація лікарень | Багато старих лікарень мають хірургічні та діагностичні / лікувальні зони, які не відповідають сучасним стандартам практики безпеки пацієнтів і інфекційного контролю. Дані показують, що в сільських лікарнях і лікарнях з менш ніж 400 ліжками в середньому більш застарілі, ніж інші лікарні, та їх показники якості трохи нижче.
  • Модернізація ліжко-місць | Багато старіючих лікарень або мають недостатню кількість функціонуючих палат для пацієнтів, або не відповідають сучасним стандартам надання одномісних палат. Брак місць також може привести до надмірних навантажень на відділення невідкладної допомоги, які повинні утримувати пацієнтів до тих пір, поки не з’являться вільні ліжка.
  • Стійкість | Недавнє збільшення частоти несприятливих погодних явищ та інших стихійних лих (наприклад, повеней, ураганів і лісових пожеж) залишає багато лікарень вразливими. Багато медичних закладів в районах із сейсмічною активністю недостатньо підготовлені, якщо вони були побудовані до діючих будівельних норм.
  • Системи життєзабезпечення | У багатьох старіших лікарняних будівлях може бути недостатня інфраструктура життєзабезпечення для задоволення потреб нового, більш гострого характеру стаціонарного лікування.Joint Commission, яка акредитує лікарні від імені Центрів Medicare і Medicaid Services, оголосила про додавання 21 елемента до вимог до система забезпечення для лікарень на початку 2017 року. Ці нові вимоги, в тому числі наявність спринклерів в шафах і забезпечення зберігання кисневих балонів в закритих корпусах, будуть чинити тиск на лікарні з системами, що в даний час не відповідають цим стандартам.

Нові інвестиції в будівництво
Основні цілі інвестицій в нові будівельні проекти включають наступне:

  • Ініціативи в області здоров’я населення | Ці ініціативи спрямовані на те, щоб зробити медичну допомогу доступною поза лікарнею і підкреслити зростаючу потребу в автономних структурах, які служать унікальним, своєчасним, двофункціональним і інноваційним цілям охорони здоров’я. До них відносяться оздоровчі клініки, фітнес-центри, клініки імунізації, медичні центри здоров’я сім’ї з продуктовими магазинами і кулінарними центрами та інші установи по зміцненню здоров’я.
  • Амбулаторна медична допомога | Передові системи охорони здоров’я визнають, що перебування в лікарнях не тільки дорого, але і в багатьох випадках є непотрібним. Отже, ці організації все частіше будують об’єкти, що сприяють зростанню частки амбулаторних послуг, такі як центри одноденної хірургії.
  • Психічне здоров’я | За останні кілька десятиліть спостерігалася деінституціоналізація психічного здоров’я населення. Федеральні і місцеві органи влади скоротили фінансування психічного здоров’я і закрили психіатричні установи, однак дослідження показали, що психічні розлади входять в список найдорожчих для лікування станів в Сполучених Штатах. Ця новина в поєднанні з недавніми доповідями «Центру з контролю і профілактики захворювань», в яких наводиться збільшення смертей, пов’язаних з наркотиками, на 137%, і збільшення смертності від опіоїдів на 20%, наочно ілюструє необхідність додаткового медичного обслуговування.
  • Соціальні клініки | Багато державних і приватних клінік, які обслуговують пацієнтів з низьким доходом, надають основні послуги в галузі охорони здоров’я та первинної медико-санітарної допомоги при отриманні мізерного відшкодування. Ці об’єкти покладаються на джерела платежів, які часто складні і яких недостатньо, щоб тримати двері закладу відкритими. З огляду на підвищений тиск щодо забезпечення найбільш доступної медичної допомоги для зростаючої кількості населення з низьким доходом, розумно очікувати більшої потреби в цих типах медичних закладів.
  • Індійська служба охорони здоров’я | Інфраструктура, що підтримує надання медичних послуг корінному населенню Америки, вкрай неадекватна. Індійська служба охорони здоров’я, передбачена договорами після дислокації корінних американців більше ста років тому, обслуговує 2,2 мільйона людей. У звіті відділу охорони здоров’я та соціальних послуг від 2014 року був встановлено, що «застаріле і недостатнє обладнання та будівлі» загрожують якості надання медичної допомоги цьому населенню.
  • Департамент у справах ветеранів (VA) | Багато ветеранів стикаються з неприйнятними наслідками наданої медичної допомоги, деякі з яких пов’язані з неадекватними можливостями. Недавні дані показують, що деякі заходи щодо забезпечення якості медичного обслуговування в закладах VA продовжують погіршуватися, включаючи зростання внутрішньолікарняної інфекції, пов’язаної з катетерами, і  внутрішньолікарняних ускладнень. Великі інвестиції в об’єкти VA поліпшать здоров’я і турботу про ветеранів країни.
  • Інвестиції з відповідальністю
    Інфраструктура охорони здоров’я США не знаходиться в критичному стані, але вона старіє. Як і у випадку з віком, потрібно більше ресурсів для збереження існуючих об’єктів в робочому стані. Деякі професійно визнані і перевірені показники показують, що інвестиції в ці ресурси скоротилися.

Таким чином, ранні та відповідальні фінансові інвестиції в інфраструктуру охорони здоров’я країни можуть пом’якшити цю тенденцію, підвищити безпеку і продуктивність, що в кінцевому підсумку дозволить країні виділити більше ресурсів для прямої допомоги пацієнтам.

Крім того, зараз, як ніколи, організаціям охорони здоров’я потрібні компетентні, мотивовані фахівці для підтримки та експлуатації медичних установ.

logo_MC_dark

___________________________________

Аналіз, експертиза, консалтинг, проектування, будівництво, оснащення та реконцепція медичних закладів у приватному та державному сегменті, відповідно до українських та міжнародних стандартів.

Адреса

Вул. Ф.Пушиної 8а, оф. 111 Київ, Україна 03115

MEDICAL CONSTRUCTOR © 2020. All rights reserved.