Найкращі проекти медичних закладів 2019

Центр реабілітації «VA» в Пало-Альто, штат Каліфорнія та туберкульозна лікарня на Гаїті входять до п’яти медичних закладів, які отримають нагороди «HealthCare Design Award 2019» від Академії архітектури охорони здоров’я Американського Інституту Архітекторів (АІА).

Туберкульозна лікарня «GHESKIO», Порт-о-Пренс, Гаїті, MASS Design Group. Фото: Іван Баан, надано AIA

Академія архітектури охорони здоров’я(ААОЗ) американського інституту архітекторів(АІА) назвала п’ять переможців у номінації « Healthcare Design Awards 2019».

Переможці відмічені за передовий дизайн, який допомагає вирішувати естетичні, громадські, міські та соціальні проблеми, і водночас має бути функціональним та витривалим. Проект номінантів може включати в себе дизайн будівлі медичного закладу, планування, та дослідження які орієнтовані на доказовий дизайн в охороні здоров’я.

Проекти цього року розглядалися командою журі із 7 людей:
• Марлон Блеквел, FAIA (Chair), Marlon Blackwell Architects, Файєтвілль, Арканзас
• Вінсент Делла Донна, AIA, ACHA, Джексон, Нью-Джерсі
• Брайан Уйесугі, NBBJ, Сіетл, Вашингтон
• Суніл Шах, Kaiser Permanente, Окленд, Каліфорнія
• Джим Генрі, AIA, CallisonRTKL, Даллас, Техас
• Джозелін Струп, CannonDesign, Чикаго, Іллінойс
• Джеймс Чадресс, FAIA, Centerbrook Architects, Центрбрук, Коннектикут

Лауреатами премії у номінації « Healthcare Design Awards 2019» є (описи проектів та зображення надані AIA):

КАТЕГОРІЯ «A» – ПОБУДОВАНО: МЕНШЕ $25 МІЛЬЙОНІВ (ВАРТІСТЬ БУДІВНИЦТВА)

ТУБЕРКУЛЬОЗНА ЛІКАРНЯ «GHESKIO», ПОРТ-О-ПРЕНС, ГАЇТІ | MASS DESIGN GROUP

Фото: Іван Баан, надано AIA

 

Землетрус, що стався у Порт-о-Пренс в 2010 році, посилив і без того велику поширеність туберкульозу на Гаїті, зруйнувавши медичну інфраструктуру країни та перервав лікування пацієнтів. Це спричинило спалах туберкульозу з множинною лікарською стійкістю (MDR-TB), високо заразного захворювання, яке потребує лікування тривалістю до 24 місяців. Пацієнти залишаються інфікованими в період 2-6 місяців лікування, протягом цього часу їх потрібно госпіталізувати та ізолювати, щоб запобігти поширенню захворювання.

Як травматологічні наслідки так і інфекційний контроль, що спричиняють тривале усамітнення пацієнта і також ускладнення від прийому ліків (які можуть визивати сліпоту, глухоту та емоційну нестабільність) – стали рушійними факторами при плануванні та розробці дизайну лікарні GHESKIO. Нова лікарня GHESKIO замінила раніше зруйновану установу в Сіньйо. Цим самим забезпечивши хворим на туберкульоз ефективний догляд та гідне місце перебування протягом тривалого лікування. Прості, але ефективні методи пасивної вентиляції та інфекційного контролю були використані для зменшення внутрішньолікарняної передачі інфекції, а також для зниження енерговитрат у закладі.

Фото: Іван Баан, надано AIA

 

Як проект покращує здоров’я пацієнтів
Основною особливістю туберкульозної лікарні GHESKIO є її внутрішній двір, де пацієнти проводять більшу частину свого часу. Квіткові та дерев’яні клумби вносять в простір колір, тіні та місця для відпочинку. Невеликий рибний ставок забезпечує спокійне місце для роздумів та відпочинку під тінню. Кілька критих загальних просторів виходять у двір для індивідуального і групового дозвілля. Враховуючи спільноту та кліматичний контекст лікарні, компанія побудувала зовнішні коридори та внутрішні відкриті патіо для консультацій, які зменшують ризик зараження для медичних працівників та персоналу за рахунок зменшення впливу туберкульозних бактерій, які перебувають у повітрі. Бамбукові екрани створюють візуальну конфіденційність для відкритих консультаційних приміщень, що з’єднують кімнати пацієнтів. Виноградні лози почали рости над цими екранами, вкриваючи бамбук додатковою зеленню. В центральному отворі лікарні знаходиться витий металевий карниз, панелі якого пофарбовані в кілька зелених відтінків. Конструкція похилого даху дозволяє затримувати вітер, який ефективно охолоджує приміщення внизу.

Фото: Іван Баан, надано AIA

 

Вердикт журі:
“Цю будівлю високо оцінили за те, що вона відповідає своїй місцевій культурі, і пристосована до клімату цього регіону. Організація відкритих кімнат та просторів демонструє чутливість до пацієнтів, дає надію та зцілення”.

Фото: Іван Баан, надано AIA
Фото: Іван Баан, надано AIA

 

Проектна інформація
Вартість будівництва або передбачувана вартість будівництва: $2 мільйони
Площа будівлі або передбачувана площа: 1 300 кв.м.
Дата початку будівництва або передбачувана дата початку будівництва: Червень 2012
Дата завершення або передбачувана дата завершення: Березень 2015

Команда проекту
Менеджер по будівництву: GBS Group
Інженер -будівельник: Fall Creek Engineering
Інженер – електрика/машинобудування: Berelec
Інженер – конструктор: CBI Consulting
Генеральний підрядник: Chantiers d’Haiti
Ландшафтний архітектор: MASS Design Group
Ландшафтний консультант: Jardins & Accessoires

 

БЕТОНО-СКЛЯНИЙ ПАВІЛЬЙОН ДЕРМАТОЛОГІЇ WESTLAKE, МАРБЕЛ ФОЛС, ТЕХАС | MATT FAJKUS ARCHITECTURE

Фото: Чарлі Девіс Сміт, надано AIA

 

Будівля дерматології Westlake виділяється своїм монументальний видом на пагорбі, та не виглядає як медичний заклад. Медико-косметологічну- дерматологічну практику заснував доктор Ніколаїдіс, який вважав, що чудовий дизайн слугує натхненням для естетики. Проект в Марбел Фолс з самого початку розроблявся враховуючи думки клієнтів та консультантів. Здалеку будівля представляє собою павільйон на пагорбі, що виглядає як окреме приміщення, але зсередини та навколо ця будівля виступає як панорамний фон, та як рамка для чудового огляду з приміщення.

Бетоно – скляний корпус поєднується із ландшафтним дизайном, створюючи при цьому затишок та спокій в світлому відкритому інтер’єрі, який переходить від дороги до садової зони, та виходить на майданчик з видом на пагорби. Щоб досягти почуття безпеки, легкості та надійності, пріоритетними факторами впливаючими на дизайн стали – турбота та комфорт пацієнта. Перевірені елементи дизайну разом із ретельно підібраними матеріалами створюють заспокійливе та освіжаюче середовище, що являється важливим для просторового та візуального ефекту.

Фото: Чарлі Девіс Сміт, надано AIA

 

Як проект покращує здоров’я пацієнтів
Догляд та комфорт пацієнтів були пріоритетами, що вплинули на дизайн. При вході або виході з будівлі настає фізичний перехід та тонке розумове очищення, коли пацієнти, медичний персонал та лікарі переміщуються через простір утворений садом. В середині будівлі, природне денне світло просочується через шар перфорованої та параметрично-спроектованої панелі з дерева. Хоча на перший погляд конструктив приміщення рівномірний за розмірами та формою, насправді бетонна форма адаптується до функціональних вимог, таких як звуження простору та конічного виступу, що забезпечує тінь у поєднанні із використанням пористого скла (фритованого). Інтер’єр інтуїтивно зрозумілий та простий у навігації, який забезпечує робочий процес та дозволяє пацієнтам переміщатися та не попадати в приватні зони. Детально підібрані матеріали та деталі інтер’єру створюють заспокійливе та освіжаюче медичне середовище, що враховує просторові та сенсорні відчуття.

Фото: Чарлі Девіс Сміт, надано AIA

Вердикт журі:
“Стримана як у підборі матеріалів, так і у формі, ця споруда відображає відповідну стилістику західного Техасу”.

Фото: Чарлі Девіс Сміт, надано AIA
Фото: Чарлі Девіс Сміт, надано AIA

 

Проектна інформація
Вартість будівництва або передбачувана вартість будівництва: $1.8 мільйони
Площа будівлі або передбачувана площа: 279 кв.м.
Дата початку будівництва або передбачувана дата початку будівництва: Квітень 2016
Дата завершення або передбачувана дата завершення: Травень 2017

Команда проекту
Інженер -будівельник: LJA Engineering
Інженер – ОВ/ВК: DBR Engineering Consultants
Інженер – конструктор: MJ Structures
Підбір меблів: Allison Burke Interior Design
Генеральний підрядник: Zapalac Reed
Ландшафтний архітектор: Eden Garden Design

 

КАТЕГОРІЯ «B» – ПОБУДОВАНО: БІЛЬШЕ $25 МІЛЬЙОНІВ (ВАРТІСТЬ БУДІВНИЦТВА)

CASEY HOUSE, ТОРОНТО, КАНАДА | HARIRI PONTARINI ARCHITECTS

Фото: Doublespace Photography, надано AIA

 

CASEY HOUSE – спеціалізований медичний заклад для людей із ВІЛ / СНІД. Його реконструкція та розширення створює новий прототип лікарень. Ідея нововведень – це задоволення потреби пацієнтів в створенні домашнього затишку. Для створення комфортного, домашнього середовища, об’єднуючою темою стали «обійми» – теплота, близькість, затишок, привітність, дружність та єдність. Архітектура – фізичний прояв обіймів. Лікарню відреставрували, а нове доповнення це – міцний, текстурований фасад який оточує центральний двір. Ландшафтний двір видно з кожного коридору та стаціонару, і зважаючи на приватний характер закладу, архітектура забезпечує захищений зовнішній простір.

Потрапивши всередину, ми бачимо поєднання «старого та нового», а також наповнення внутрішнього двору елементами, символами життя та зцілення (дерева, фонтани та сонячне світло), що створює неперевершену атмосферу перебування. Вітальня – центральний простір для зборів, містить двоповерховий атріум та камін, який виготовлений з спеціального вапняку Algonquin. Міст з’єднує стару та нову будівлю на другому поверсі, з видом від краю до краю.

Фото: Doublespace Photography, надано AIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Як проект покращує здоров’я пацієнтів
Спектр послуг, що пропонує лікарня CASEY HOUSE, вийшов за межі паліативної допомоги; програма денного догляду стала важливою частиною їхньої діяльності. Щоб врахувати цю диверсифікацію, були створені приватні, напівприватні та суспільні поверхи і відповідно організовані програмні елементи. Пацієнти стаціонару розташовані на третьому поверсі, які захищені від щоденного руху амбулаторних хворих, що знаходиться на другому поверсі (понад 200 пацієнтів), а перший поверх залишається загальним відкритим простором. Визначають заслугу архітектурного рішення лікарні CASEY HOUSE, що створює видиму присутність будівлі у місті, так і приватність та конфіденційність для пацієнтів, які все ще борються із хворобою. Будівля виражає ті подвійні почуття, роблячи яскраві видимі вирази лікарні по вулиці Джарвіс, тоді як фасад будівлі представляє собою сітку з римської цегли, різні відтінків вапняку та темного скла, що забезпечує конфіденційність для людей які знаходяться всередині.

Фото: Doublespace Photography, надано AIA

Вердикт журі:
“Чудовий проект, який знаходиться за рамками клейма СНІДу. Він продуманий, чуйний і благородний.”

Фото: Doublespace Photography, надано AIA
Фото: Doublespace Photography, надано AIA

 

Проектна інформація
Вартість будівництва або передбачувана вартість будівництва: $30 мільйонів
Площа будівлі або передбачувана площа: 5 481 кв.м.
Дата початку будівництва або передбачувана дата початку будівництва: Березень 2015
Дата завершення або передбачувана дата завершення: Вересень 2017

Команда проекту
Акустика: Swallow
Консультант по безпеці: David Hine Engineering
Інженер – електрика/машинобудування: WSP Canada
Інженер – конструктор: Entuitive
Харчове обслуговування: Kaizen Foodservice Planning
Консультант по історичним будівлям: ERA Architects
Ландшафтний архітектор: Mark Hartley Landscape Architect
Охорона: Mulvey & Banani

 

АМЕРИКАНСЬКИЙ ДЕПАРТАМЕНТ ВЕТЕРАНІВ ПАЛО – АЛЬТО | РЕАБІЛІТАЦІЙНИЙ ЦЕНТР ПОЛІТРАВМИ ТА НЕЗРЯЧИХ, ПАЛО – АЛЬТО, КАЛІФОРНІЯ | SMITHGROUP AND THE DESIGN PARTNERSHIP LLP

Фото: Тім Гріфін і Кейлі Джеферс , надано AIA

 

Новий реабілітаційний центр політравми та сліпоти Пало – Альто (VAPA) – являється одним із п’яти центрів лікування політравм в країні, спеціально призначений для обслуговування та покращення реабілітації пацієнтів з політравмою, незрячих та пацієнтів з вадами зору. Площа в 16 165 квадратних метрів – це не тільки найбільший федеральний реабілітаційний центр, але і єдиний центр для розміщення пацієнтів з подібними вадами під одним дахом.

В центрі навколишнє середовище є інструментом реабілітації. Команда розробників проаналізувала сенситивні відчуття пацієнтів (дотик, рух, нюх, смак, зір, слух і рівновага) і створила багато розробок для покращення умов перебування пацієнта. Оцінка кожного елемента дизайну в порівнянні з цими сенсорними показниками людини, привела до створення більш захоплюючого і цілющого простору для пацієнтів, персоналу та відвідувачів. Центр реабілітації політравми та незрячих являється прикладом неупередженості за допомогою свого дизайну – мінімізуючи перешкоди, з якими стикаються пацієнти, щоб максимізувати потенціал для успішної реабілітації. Дизайн об’єднує новітні досягнення доступності, універсального використання та реабілітаційних практик, в результаті чого медичний заклад створює можливість не тільки покращити одужання пацієнтів під час реабілітації, але й під час довготривалого лікування.

Фото: Тім Гріфін і Кейлі Джеферс , надано AIA

 

Як проект покращує здоров’я пацієнтів

НАШ ДИЗАЙНЕРСЬКИЙ ПІДХІД ОРІЄНТОВАНИЙ НА КОНЦЕПЦІЮ РЕАБІЛІТАЦІЇ З ЗАСТОСУВАННЯМ СЕНСОРНИХ ПРОЦЕСІВ, ПІДКРЕСЛЮЮЧИ І ІНТЕГРУЮЧИ БАЗОВІ ПРОЦЕСИ НАВЧАННЯ ЛЮДИНИ В ПРОГРАМУ РЕАБІЛІТАЦІЇ. ФОТО: SMITHGROUP

У реабілітаційному центрі знаходиться 24 ліжка для реабілітації політравми, 32 ліжка для реабілітації пацієнтів з вадами зору та 12 ліжок з перехідною реабілітацією політравми. Для створення більш комфортної лікувальної атмосфери, кімнати пацієнтів гарно освітленні природним світлом. Плавний перехід між усіма матеріалами забезпечує мінімальні зусилля для їх обслуговування та дезінфекції. Поручні, що знаходяться у всіх коридорах допомагають пересуванню пацієнтів , але конструкція будівлі влаштована таким чином, що забезпечує мобільність для всіх пацієнтів, забезпечуючи доступність до всіх сервісів лікарні. Кожна особливість конструкції підсилює і підтримує фізичну та професійну терапію і навчання. Діяльність персоналу була ще одним важливим фактором. Наші дизайнери тісно співпрацювали з персоналом, щоб визначити їх унікальні потреби, в результаті чого покращувались системи логістики, створились заспокійливі простори для пацієнтів та персоналу, також гнучкий модульний підхід для кращого вирішення майбутніх змін у практиці реабілітації. Під наглядом медичного персоналу наша команда дизайнерів прийняла функціональні, ефектні дизайнерські рішення.

Фото: Тім Гріфін і Кейлі Джеферс , надано AIA

 

Вердикт журі:
“В цілому існує послідовність планування, пильності, логістики та архітектурного рішення. Результат потужний та винахідливий, враховуючи щільний бюджет.”

Фото: Тім Гріфін і Кейлі Джеферс , надано AIA
Фото: Тім Гріфін і Кейлі Джеферс , надано AIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проектна інформація
Вартість будівництва або передбачувана вартість будівництва: $600 мільйонів
Площа будівлі або передбачувана площа: 16 165 кв.м.
Дата початку будівництва або передбачувана дата початку будівництва: Жовтень 2011
Дата завершення або передбачувана дата завершення: Листопад 2020

Команда проекту
Акустика: Charles M. Salter Associates, Inc.
Цивільний інженер: BKF Engineers
Інженер – електрик: Guttmann & Blaevoet | Cammisa + Wipf
Інженер – механік : Capital Engineering Consultants, Inc.
Інженер – сантехнік: Capital Engineering Consultants, Inc.
Інженер – конструктор: Degenkolb Engineers
Геотехнічний інженер: Treadwell & Rollo, a Langan Company
Іетер’єр: SmithGroup
Ландшафтний архітектор: Keller Mitchell & Co. | Royston Hanamoto Alley & Abey
Планування: SmithGroup
Дизайн вивісок: Kate Keating Associates
Технології: TEECOM

 

КАТЕГОРІЯ «C» – ВІДНОВЛЕННЯ/РЕКОНСТРУКЦІЯ: ЗМІНИ В МЕЖАХ ІСНУЮЧОГО ЛІКАРНЯНОГО АБО КЛІНІЧНОГО ПРОСТОРУ

СТОМАТОЛОГІЧНА СТУДІЯ II, САН-ФРАНЦИСКО | MONTALBA ARCHITECTS

Фото: Кевін Скот, надано AIA

 

Будівля розташована у фінансовому районі Сан-Франциско. Стоматологічна клініка характеризується сучасною естетикою, при цьому зберігаючи історичні елементи базової будівлі. Це створює незрівняний інтер’єр, який стає схожим на галерею та має затишну атмосферу. Дизайн зосереджується на концептуальному «ліхтарі» в центрі темного ядра будівлі, який передає відчуття масштабу, люмінесценції, прозорості та добре показує діяльність всередині. Настінні панелі ліхтаря не тільки освітлюють темну будівельну конструкцію, але й передають світло через вітраж, щоб освітлити вулицю.

В загальній залі очікування розташована лавка, яка візуально збільшує довжину простору. Дерев’яні конструкції забезпечують поділ між лавкою та лікувальними кімнатами, не роблячи при цьому замкненого простору. Різноманітні контрастні матеріали застосовуються між грубими стінами конструкції. Димчасті дзеркальні панелі та центральна колона оброблена кленом, функціонально служать місцем для зберігання речей та позначають входи до кожної приватної кімнати пацієнта.

Фото: Кевін Скот, надано AIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Як проект покращує здоров’я пацієнтів
З успіхом своєї першої стоматологічної клініки, яка є мобільною та обслуговує велику общину в Сан-Франциско. В цьому проекті замовник бажав отримати масивну цегляну конструкцію. У якості відправної точки клієнт хотів створити дизайн, що відображає прогресивне ставлення їхньої роботи. У своїй новій клініці, вони хотіли продовжити роботу зі своїми напрацьованими клієнтами із першої клініки. Місце, яке вони обрали, знаходиться в самому серці району Тендерлойн, району, де колись знаходилася процвітаюча музична сцена. Тепер це один з найбільш проблемних мікрорайонів Сан-Франциско. Їх надія полягає в тому, що цей проект буде грати активну роль у постійній активізації цієї громади. Крім того, символічною метою дизайну є проектування відкритості, тепла та спокою для пацієнтів. Мета: щоб пацієнти почувалися комфортно і розслаблено.

Фото: Кевін Скот, надано AIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вердикт журі:
“Проект створює середовище, яке виходить за рамки повсякденності – він додає скульптурну, просторову драму до чогось, що зазвичай є інституційним.”

Фото: Кевін Скот, надано AIA
Фото: Кевін Скот, надано AIA

 

Проектна інформація
Вартість будівництва або передбачувана вартість будівництва: Приховано за бажанням замовника
Площа будівлі або передбачувана площа: 130 кв.м.
Дата початку будівництва або передбачувана дата початку будівництва: Листопад 2016
Дата завершення або передбачувана дата завершення: Червень 2017

Команда проекту
Інженер – ОВ/ВК: ACIES Engineering
Інженер – конструктор: Julia Y. Chen Design Inc.
Генеральний підрядник: Build Group
Освітлення: Sean O’Connor
Виготовлення освітлення: Pacific Westline, Inc.


Залишити коментар


logo_MC_dark

___________________________________

Аналіз, експертиза, консалтинг, проектування, будівництво, оснащення та реконцепція медичних закладів у приватному та державному сегменті, відповідно до українських та міжнародних стандартів.

Підписка на новини

Copyright by MEDICAL CONSTRUCTOR© 2016. All rights reserved.