Місто в середині міста. Erasmus University Medical Center в Роттердамі, найбільший університетський медичний центр Нідерландів

Концепція фасаду включає використання кутових форм, чергування горизонтальної і вертикальної обробки стін, різноманітні глибокі вітрини і еркери, бетонна обробка і дерев’яні елементи, які створюють видимість ряду окремих поєднаних будівель, розташованих поряд

 

Erasmus MC займає 1-е місце серед кращих європейських установ в області клінічної медицини і 20-е місце в світі за рейтингом Times Higher Education.

Головний вхід в медичний центр Erasmus легко замітний по привабливій конструкції висотою в чотири поверхи. Поруч з головним входом знаходиться двоповерховий засклений корпус, за яким розташовані офіси, фітнес-центр, кафе і торгові площі

Новий медичний центр Erasmus, що відкрився у вересні 2018 року в Роттердамі, Нідерланди, перетворює академічну лікарню з безлічі окремих будівель в невелике медичне місто, в якому проживають 13 500 осіб, 4500 студентів і тисячі пацієнтів.

Оновлений медичний центр об’єднує дві структурні одиниці в рамках єдиної ідентичності з загальною назвою, логотипом і стилем:
Erasmus MC – Sophia, дитяча лікарня, яка тісно пов’язана з головним корпусом.
Erasmus MC Cancer Institute, що спеціалізується на лікуванні онкологічних захворювань.

До спеціальних підрозділів належать:
• Нейрохірургія
• Кардіоторакальна хірургія
• Неонатологічна і дитяча хірургія та інтенсивна терапія
• Дитяча онкологія
• Травматологічний центр I рівня (включаючи вертоліт)

Основний корпус Erasmus MC розташований поруч із парком Museumpark.

Будівля площею 207 000 кв.м., спроектована компанією EGM Architects (Дордрехт, Нідерланди). Проект зосереджений на створенні освіжаючого середовища, яке сприяє благополуччю пацієнтів, персоналу і зменшує стрес та помилки в лікуванні. Просторі зони, атріуми, великі огорожі, чітка навігація, відокремлені патіо і безліч зелених насаджень надають медичному центру свою індивідуальність. Все це створює красиву та функціональну будівлю для проживання та роботи.

Основна ідея проста та ефективна: центральна вісь, залита денним світлом, утворює остов комплексу, логічно пов’язуючи існуючі і нові будівлі. Щоб надати великому будинку людський масштаб, громадська зона розділена на вулиці і площі. Легко видимі стаціонарні точки, такі як великі стійки реєстрації, предмети мистецтва і згруповані зони для спілкування.

Громадська зона лікарні

Найбільш завантажені служби, такі як роздрібна торгівля, амбулаторні відділення і відділення невідкладної допомоги, розташовані на нижніх поверхах, тому чим вище ви знаходитесь в будівлі, тим менше інтенсивність руху людей та персоналу. На верхніх поверхах знаходяться стаціонарні відділення, які мають вихід в сад на даху. У місцях де денне світло або види на подвір’я неможливі, створені відокремлені патіо, світильники з можливістю біометричного світла, стельові 3-D панелі неба та масштабні зображення, які використовуються для створення середовища, що зменшують стрес.

Сад на даху, який доступний для пацієнтів стаціонару

Концепція зцілення також помітна в палатах пацієнтів, де використовується денне світло, зелень, дерев’яні панелі та заспокійливі кольори, щоб створити атмосферу домашнього затишку. Також в палатах є підтримка автономного керуванням освітлення, жалюзями та температурою приміщення.

Одномісна палата пацієнта

Основи доказового дизайну
Удосконалення та інновації у догляді сьогодні та поліпшення здоров’я завтра; це одна з філософій Erasmus MC. Все обертається навколо надання кращого медичного догляду, в широкому розумінні цього терміна. Науково доведено, що приємна обстановка сприяє покращенню здоров’я та позитивному настрою пацієнтів і персоналу. Ось чому простір, природне світло, приємні види, чітка навігація, зелені насадження та надання самостійності для пацієнтів відіграють важливу роль в Erasmus MC.

Громадська робоча зона

Поєднання з містом
Поєднання є одним із основних значень Erasmus MC. Це причина, по якій лікарня розташована в центрі міста Роттердама, буквально в центрі громади. По суті лікарня – це медичне місто в центрі міста, з вулицями, площами, зеленню та фасадами з міським колоритом. Зовнішні межі лікарні з’єднують з містом – відкриті майданчики зі скляним дахом та атріуми, а 120-метрова офісна вежа вписується прямо в горизонт Роттердама.

Медичне містечко Erasmus на фоні міста Роттердам

Сполучення старого та нового
Одним з важливих компонентів нового корпусу Erasmus MC є громадська зона зі скляним дахом. Цей простір, в одній точці проходу довжиною 300 метрів і шириною 20 метрів, з’єднує існуючі будівлі з новим корпусом. Звідси можна легко дістатися до всіх відділень лікарні. Приємна атмосфера аж ніяк не викликає відчуття перебуття в лікарні. Вигляд будівлі, природне освітлення, магазини, ресторани та краєвиди забезпечують ідеальне місце для зустрічей пацієнтів, співробітників, студентів та відвідувачів.

Громадська зона

Функціональне розташування
Різні заклади більше не розкидані по всій території, а з’єднуються між собою та мають функціональні зв’язки між відділеннями амбулаторної допомоги та діагностики, відділенням інтенсивної терапії та операційним кімнатами. Це заохочує співпрацю між відділеннями та обміну знаннями. Заклади організовані таким чином, що амбулаторії та відділення невідкладної допомоги розташовуються внизу, в найбільш динамічному середовищі, тоді як кімнати для престарілих мають заспокійливе середовище у верхніх поверхах.

Зона очікування відділення невідкладної допомоги
Операційна кімната

Природне освітлення та орієнтація
Атріум забезпечує орієнтир, а також природне освітлення для фасадів будівель, навіть для місць, які розташовані на найнижчих поверхах. В амбулаторіях та відділенні для престарілих, приймальні, зали очікування, коридори та сходові клітки розташовані уздовж фасаду будівлі. Звідси відкриваються види на коридори, атріум, місто та на зелені насадження, що сприяють зниженню рівня стресу під час очікування.

Зона очікування

Умови для пацієнтів
Лікарня працює навколо відділень, які пов’язані з пацієнтами, де атріум та з’єднуючі точки перетину людей, утворюють серце кожного поверху. Пацієнти завжди швидко можуть знайти те, що потрібно для вирішення їхніх потреб. Крім того, лікарня містить лише окремі палати для пацієнтів. Це сприяє процесу одужання за рахунок поліпшення конфіденційності, спокою та умовами для особистої гігієни. Також було приділено увагу незалежності та самостійності для пацієнтів. Пацієнти в палаті для престарілих можуть відкривати свої вікна і дивитися на зелені дахи зі своїх кімнат. Такий тип даху із садом єдиний в Нідерландах. Вражаюче поєднання турботи і інновацій. Erasmus MC постійно трансформується.

Гнучкість орієнтована на майбутнє
Палати по догляду і амбулаторні підрозділи мають однакове планування, наскільки це можливо. Рівномірний план поширюється по всій території лікарні, забезпечуючи відчуття схожості, гнучкості та ефективності. Крім того корпус будівлі відрізняється від інтер’єру. Це дозволило включити новітні концепції та технічні розробки в план проекту і сприяло в виборі медико – технічного дизайну. Erasmus MC орієнтований на майбутній розвиток та розширення.

Енергоефективність
Лікарня має в своєму розпорядженні установку Pharmafilter. Зелений дах забезпечуює затримку дощової води та використовує її накопичення для подальшого використання.

Проектна інформація:
Назва об’єкта: Erasmus Medical Centre
Місцезнаходження: Роттердам, Нідерланди
Дата завершення: грудень 2011 р. (Завершено); Вересень 2018 року (відкрито)
Власник: Erasmus Medical Centre
Загальна площа будівлі: 207 000 кв.м.
Загальна вартість будівництва: приховано
Архітектурна компанія: EGM Architects
Дизайн інтер’єру: EGM Interiors
Консультант з програмування: Ptg advice
Ландшафтний архітектор: Juurlink [+] Geluk
Договори: Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC
Будівельний консультант: Aronsohn consulting engineers
Консультант із встановлення: Royal HaskoningDHV
Будівельна фізика: Ingenieursbureau Peutz bv

Деякі цифри за 2018 рік:
39 операційних кімнат;
525 одномісних палат;
124 ліжка інтенсивної терапії;
кількість відвідувань лікарні – 512 717;
середня тривалість прийому (в днях) – 6.4;
кількість трансплантацій – 382, з них 34 трансплантації легенів;
площа лабораторій – 15 000 кв.м. ;
4 200 науковий публікацій;
226 присуджених докторських ступенів;
3 695 студентів;
15 298 працівників;
426 волонтерів;
Бюджет лікарні – €1 728 500 000, з них €268 000 000 на дослідження та освіту;
ААА кредитний рейтинг   

ФОТО-ТУР:

Відділення дитячої онкології

о4
о6
о2
о3
о5
о1

 

Відділення променевої терапії

п1
п2
п3
п4

 

Акушерський стаціонар

а4
а1
а3
а5
а2
а7
а6

 

Стоматологічне відділення

с5
с2
с1
с3
с4

 

Відділення невідкладної допомоги

н5
н3
н2
н1
н4

 

Центр фармакології

ф1
ф4
ф2
ф3

 

Центральне стерилізаційне відділення

 


Ronald McDONALD Sophia house

р1
р2
р3
р4
р5

Будинок розташований біля дитячої лікарні Erasmus MC – Sophia. Він призначений для надання житла батькам та родичам дітей, які перебувають у лікарні.

logo_MC_dark

___________________________________

Аналіз, експертиза, консалтинг, проектування, будівництво, оснащення та реконцепція медичних закладів у приватному та державному сегменті, відповідно до українських та міжнародних стандартів.

Підписка на новини

Copyright by MEDICAL CONSTRUCTOR© 2016. All rights reserved.