Рекомендації МЕДИЧНИЙ КОНСТРУКТОР для боротьби з COVID-19

COVID-19.png

Наша ціль – це безкомпромісність в сфері відповідальності за умови лікування пацієнта та захист медичного персоналу від впливу небезпечних факторів.

МЕДИЧНИЙ КОНСТРУКТОР ставить перед собою завдання по визначенню ключових проблем та впровадження високих стандартів управління медичними закладми на засадах міжнародного досвіду. Для цього ми працюємо над розробкою і впровадженням рішень, які доповнюють інфраструктуру медичного закладу в частині медичних технологій, інфекційного контролю, інженерних рішень.

Пропонуємо медичними закладам, органам місцевого самоврядування для ознайомлення і використання наступні інформаційні матеріали:

Рекомендації по облаштуванню реанімаційних місць для прийому пацієнтів з респіраторним синдромом COVID-19

I. Перевірка організаційно-технічної підготовки лікарні
  • Наявність діючої витяжної системи вентиляції та фільтрації в ПІТ і палатах-ізоляторах, з рекомендованою кратністю повітрообміну не меншу 12 об’ємів приміщення за годину.
  • Налагодити і посилити збір медичних відходів, знезараження, сортування, зберігання (Перевірити наявність спеціальних контейнерів для збору медичних відходів категорії В, наявність мішків для відходів).
  • Дезінфекція ліжок і каталок, обробка всіх контактних поверхонь, наявність засобів захисту, дезінфектантів, інструкцій, графіків прибирань інші стандартні операційні процедури
  • Організація харчування пацієнтів, режим контролю посилений, наявність розчинів для харчування, помп для їх введення важким пацієнтам 
  • Прибирання і миття приміщень згідно посиленого графіку + мийка та дезінфекція суден
  • Наявність в лабораторії обладнання та реагентів для контролю газів в крові та електролітів
  • Наявність обладнання для приготування інфузійних розчинів (шафи витяжні біологічного захисту або автоматичні системи приготування розчинів)
  • Наявність ЦСО і обладнання для мийки, упаковки, стерилізації інструментів та інших медичних виробів (автоклави, мийні машини, пакувальні машини, сухожарові шафи)

Кожне реанімаційне місце вимагає:

1. 8-10 розеток електричних (сумарно потужність до 3 кВт на годину всього обладнання)
2. Подача стисненого повітря тиском  4-5 бар (обсяг споживання 40 л/хв або 2,4 м.куб/год)
3. Подача кисню медичного тиском 4-5 бар (можливий обсяг споживання не менше 8 л/хв або 0,48 м.куб/год)
4. Для можливості надання пацієнтам кисневої терапії, а також можливості підключення обладнання до розеток медичних газів, необхідно наявність флуометрів зі зволожувачами кисню та адаптери для газових розеток DIN-стандарту. 

5. Повного набору обладнання за списком нижче

II. Перевірка оснащеності матеріальної бази

А) Рівень відділення інтенсивної терапії (реанімації):

  1. Наявність дефібрилятора
  2. Наявність транспортного апарату ШВЛ
  3. Наявність палатного рентген-апарату (аналоговий або палатний)
  4. Наявність парку багатофункціональних медичних візків для анестезіологів (1 на 3 ліжка), інфузійних стійок,
    парку каталок (1 на 3 ліжка реанімації) (при перевантаженні відділення каталки БУДУТЬ використовуватися для надання допомоги і транспортування пацієнтів в умовах реанімації і рекавери (пробудження, допомога середньо-важким пацієнтам CIPAP та інфузійна терапія)
  5. Наявність парку кисневих концентраторів, а також компресорів, якщо не працює госпітальна система медичного газопостачання
  6. Ларингоскопи + набір клинків
  7. Набори для інтубації
  8. Наявність апарату ЕКМО «штучну легеню» (хоча б один)
  9. Ручні мішки АМБУ
  10. Диспенсери, САНІТАЙЗЕР, індивідуальний захист персоналу
  11. Медичні меблі
  12. У разі відсутності системи примусової вентиляції та очищення повітря, потрібні бактерицидні лампи і / або медичні кліматичні установки (очищення повітря)

Б) Рівень палати ПІТ:
Кожне реанімаційне місце в ПІТ (палата інтенсивної терапії для лікування важких станів) має включати:

  1. Багатофункціональне ліжко для інтенсивної допомоги 3 секційне ( бажано електричними приводами і пультом медперсоналу) + матрац гігієнічний або протипролежневий
  2. Апарат ШВЛ
  3. Монітор пацієнта / кардіомонітор (на кожні 5-6 місць з капнографіческім модулем
  4. Пульсоксиметр (в разі нестачі моніторів)
  5. Шприцеві дозатори / насоси 2-4 шт. на пацієнта (тобто 1-2 двоканальні або 3-4 одноканальних)
  6. Підігрівач інфузійних розчинів (якщо шприцеві з підігрівом, не обов’язково)
  7. Аспіратор (відсмоктувач) медичний від 15 л/хв і більше. Бажано з педаллю, візком
  8. Інфузійні стійки для кріплення дозаторів, підігріву розчинів, крапельниць, бажано з полками і розетками на борту (якщо немає анестезіологічних колон в ПІТ)
  9. Система обігріву пацієнта (1 на 10 реанімаційних місць) по типу електроковдр
  10. Ширма медична
  11. Настінна медична панель подачі медичних газів (або колонна стельового кріплення

Б) Рівень рекавері (найбільша частина пацієнтів з середньо-тяжких вимагає саме такого режиму організації допомоги – палати пробудження або в будь-якому іншому приміщенні, де можна обладнати розміщення додаткових ліжок, каталок):

  1. Багатофункціональна ліжко 3 секційне (бажано електричне з пультом медперсоналу) + матрац гігієнічний або протипролежневий
  2. Апарат дихальної терапії CIPAP
  3. Пульсоксиметр портативний (міні, на палець)
  4. Шприцеві дозатори / насоси 1-2 канала
  5. Аспіратор (відсмоктувач) медичний від 15 л / хв і більше.
  6. Інфузійна стійка
  7. Концентратор кисневий, за відсутності працюючої госпітальної мережі або її перевантажені
  8. Ширми медичні
ІІІ. Підключення апарату ШВЛ:
  • вимагає кваліфікованого для запуску і тестування
  • вимагає навчання по роботі з приладом медперсоналу
    Існують різні схеми підключення, які залежать від особливостей обладнання як споживає гази (повітря і кисень), так і його генераторів (станції з рідким киснем, балонні рампи, концентратори). Якщо тільки балони в лікарні – точно не напасуться їх купувати і заправляти!

ЩО ВАЖЛИВО:

  • Переконатися що госпітальна мережа надійно і гарантовано подасть повітря і кисень не гірше показників вимог в специфікаціях апаратів ШВЛ, які у вас в наявності, чи плануються постачатись
  • Забезпечити альтернативне постачання стисненим повітрям за допомгою додаткових компресорів, які розташувтаи в окремих приміщеннях.  Компрессори повинні бути безмасляні, укомплектовані осушувачами, фільтрами та конденсатовідвідниками. Для зменшення та регулювання тиску медичного повітря встановлюється повітряний
    редуктор, редуктор обв’язується запірною арматурою та байпасною лінією.
  • Забезпечити альтернативне постачання киснем, наприклад додатковими кисневими станціями в окремих приміщеннях або малими кисневими концентраторами для кожного апарату.
  • Для можливості надання пацієнтам кисневої терапії, а також можливості підключення обладнання до розеток медичних газів, необхідна наявність флуометрів зі зволожувачами кисню та адаптери для газових розеток DIN-стандарту (перевірти чи не входят вони у комплект поставки ШВЛ). 

Примітки:
1. Для CIPAP досить звичайного самого маленького палатного / домашнього кисневого концентратора на 10 л/хв
2. Є апарати ШВЛ з двома входами для кисню (для низького і виского тиску), що дає більше варіантів по підключенню
3. Є ШВЛ з вбудованими турбінами – для таких стиснене повітря не обов’язково (увага! залежить від режиму терапії).

4. Див приклад оснащення 

Часті запитання (FAQ)про утилізацію відходів інфікованих вірусом 2019-nCoV

 09.03.2020  Інститут медичних відходів (HWI) спільно з американським центром контролю та профілактики захворювань (CDC) розробив цей FAQ, щоб надати інформацію про медичні та інші відходи  коронавірусної хвороби 2019 (COVID-19).

Примітка МК: Врахуйте, що відповіді приведені нижче, поширювались для американських медичних установ та служб. Зважаючи на відсутність в Україні належної інфраструктури та успішної практики поводження з медичними відходами, існує потреба у підвищеній увазі та контролю до організації збирання/сортування/знешкодження/вивезення і утилізації медичних відходів в умовах пандемії COVID-19.


 Як слід поводитись з побутовими відходами, які надходять із будинку, де хворий на COVID-19?

 На основі обговорень з CDC відходами з домогосподарств можна поводитись так, як зазвичай це стосується грипу. Ніяких спеціальних запобіжних заходів не потрібно. (МК: тобто достатньо нормальних методів дезінфекції).

Як слід поводитися з відходами, які надходять з офісу чи торгової точки, де був виявлений хворий на COVID-19?
 Відходами комерційних підприємств та підприємств роздрібної торгівлі можна поводитись так, як вони зазвичай є, якщо немає додаткових розпоряджень місцевим управлінням охорони здоров’я. (МК: рекомендуємо такі відходи завантажувати в окремий міцний мішок та щільно зв’язати перед відправкою до твердих побутових відходів. Це ж саме стосується засобів індивідуального захисту, що використовуються в офісі чи торговій точці, однак подбайте про безпеку особи відповідальної за збір відходів. )

 Як слід поводитися з медичними відходами від COVID-19?

 Настанова американської адміністрації з охорони праці і здоров’я (OSHA) щодо поводження з відходами ґрунтується на визначенні CDC про те, що вірус COVID-19 не є інфекційною речовиною категорії А та згідно зі списком DOT/CDC; вважається інфекційною речовиною категорії B, яка після викидання вважається регульованими медичними відходами.
 OSHA заявляє, що працівники та роботодавці повинні керувати відходами, зараженими вірусом COVID-19, як і іншими медичними відходи. OSHA також заявляє, що працівники використовують відповідний інженерний та адміністративний контроль, безпечну практику роботи та ЗІЗ, наприклад захисні від проколів рукавички та захист обличчя / очей, для запобігання впливу медичних відходів на працівників, включаючи гострі та інші предмети, які можуть спричинити травми чи опромінення. до інфекційних матеріалів.

 Чи слід складати в червоні мішки контейнери гострих виробів (одноразові та багаторазові) від COVID-19?

 HWI рекомендує використовувати контейнери одноразового використання для пацієнтів із COVID-19.
 Хоча нормативно-правові акти не вимагають, щоб багаторазові контейнери для гострих предметів поміщались у червоні мішки, деякі компанії з переробки медичних відходів прийняли такі процедури. Таким чином, медичні установи повинні звернутись до свого постачальника послуг з вивезення/переробки медичних відходів щодо наявності спеціальних інструкцій. Інструкції для одноразових контейнерів слідують стандартним протоколам закриття, перепакування та доставки для обробки та утилізації.

 Чи слід складати засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) від COVID-19 у червоні мішки? А як щодо загальних відходів пацієнтів, таких як використаний текстиль і тканини?

 Тільки сильно забруднені ЗІЗ слід поміщати в червоні мішки. Сміття пацієнта, як використані тканини, можна викидати у звичайне сміття (тверді побутові відходи), якщо інше не встановлено місцевим управлінням охорони здоров’я.

 Чи потрібно докласти спеціальних зусиль для дезінфекції поверхонь від COVID-19?

 Вірус легко може бути знищений миючими та дезінфікуючими засобами при регулярній температурі, що використовується для прання. Для отримання конкретного списку затверджених продуктів, зверніться до списку зареєстрованих антибактеріальних препаратів EPA для використання проти нового коронавірусу SARS-CoV-2, що є причиною COVID-19. Дивіться посилання //www.epa.gov/sites/production/files/2020-03/documents/sars-cov-2-list_03-03-2020.pdf  та //www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/organizations/cleaning-disinfection.html

 Чи потрібно відходи пацієнтів із COVID-19 відокремлювати від інших інфекційних відходів?

 Хоча це не вимагається, HWI рекомендує ідентифікувати відходи COVID-19 саме для захисту своїх працівників у випадку, якщо мішок з якоїсь причини потрібно відкрити. Майте на увазі, що компанії, що займаються відходами в галузі охорони здоров’я, можуть протягом цього часу прийняти спеціальні положення, специфічні для їхніх компаній та безпеки їх працівників. Найкраще протягом цього часу часто звертатися до компанії з переробки відходів.
 Посилання:
 • //www.osha.gov/SLTC/covid-19/
 • //www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html
 • //www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/environmental/background/medicalwaste.html
 • //www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/environmental/index.html
 Застереження: Інформація про COVID-19 все ще збирається, тому ці відповіді на найпоширеніші запитання можуть змінюватися.

Оновленні рекомендації за посиланням //www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/infection-control/control-recommendations.html 
 
УВАГА!: ІНФОРМАЦІЯ ВИКЛАДЕНА ВИЩЕ НОСИТЬ ІНФОРМАЦІНИЙ ХАРАКТЕР І НЕ ІНСТРУКЦІЄЮ ДО ДІЙ. ОЗНАЙОМТЕСЬ З НАЦІОНАЛЬНИМИ ТА МІСЦЕВМИ НОРМАМИ І ПРАВИЛАМИ ПОВОДЖЕННЯ З МЕДИЧНИМИ ВІДХОДАМИ ТА ПЕРЕВІРТЕ ЧИ НЕ БУЛО ОКРЕМИХ ПРОТОКОЛІВ ДЛЯ ВІДХОДІВ З 2019-nCoV. 
logo_MC_dark

___________________________________

Аналіз, експертиза, консалтинг, проектування, будівництво, оснащення та реконцепція медичних закладів у приватному та державному сегменті, відповідно до українських та міжнародних стандартів.

Адреса

Вул. Ф.Пушиної 8а, оф. 111 Київ, Україна 03115

MEDICAL CONSTRUCTOR © 2020. All rights reserved.