Характеристики кольорів в медичному середовищі

1-2-1200x801.jpg

Наскільки важливим є вибір правильного кольору у створенні терапевтичних середовищ для людей з деменцією.

Існує ряд принципів дизайну, які слід враховувати при створенні просторів, для людей з деменцією. До них відноситься планування простору і вибір внутрішнього оздоблення інтер’єру – зокрема, використання кольору.

«У сфері охорони здоров’я і соціального забезпечення, колір можна використовувати для створення просторів, які будуть не тільки більш комфортними для персоналу, пацієнтів і відвідувачів, але і безпечнішими», – пояснює Кейлі-Енн Уайброу, старший технічний консультант по кольорах в компанії Johnstone’s Trade.

Компанія співпрацювала з Центром розвитку послуг для людей деменцією в Університеті Стірлінга, щоб розробити серію фарб, які допомагають середовищу відповідати вимогам Закону про дискримінацію щодо інвалідності та догляду за людьми з деменцією.

Приміщення в університеті включали в себе бузкові та блідо-зелені стіни в житлових і громадських приміщеннях, що контрастують з білими поверхностями і дверима з дубу. Всі двері в ванних кімнатах були оброблені яскраво-жовтим кольором, а самі ванні кімнати були пофарбовані в контрастні відтінки синього.

«Використання кольору та контрасту між кольорами – це чудовий спосіб допомогти людям із вадами зору та деменцією, визначити ключові особливості простору» – сказала Уайброу.

При певних типах деменції, наприклад семантичної, людям доведеться покладатися на свої концептуальні знання для ідентифікації окремих предметів. Таким чином, використання розміру та орієнтації у поєднанні з кольором може допомогти їм безпечно розпізнавати та використовувати предмети.

Контраст

Двері та вікна, які контрастують за кольором із оточуючими стінами, можуть полегшити ідентифікацію різних приміщень. Забезпечення того, що всі двері туалету будуть однакового кольору, також можуть допомогти пацієнтам в пошуку шляху. І навпаки, кольори також можуть використовуватися для маскування речей, які можуть бути небезпечними.

Наприклад, співставляючи кольори зовнішніх дверей і дверей входу в кухні з оточуючими стінами і дверима, можна зменшити ймовірність того, що люди з деменцією зможуть їх ідентифікувати, і понизиться їх інтерес до цих потенційно небезпечних зон.

Але компанія Whybrow попереджає: При створенні контрастної колірної схеми недостатньо просто вибрати кольори, які виглядають по-різному, наприклад, червоний і зелений. Це пов’язано з тим, що кольори насправді можуть мати однакове значення коефіцієнта відбиття світла (LRV), що може зробити їх дуже важко помітними для людей з вадами зору.

Щоб контраст був достатньо виражений, кольори повинні мати LRV різницю принаймні 30 балів. Інформація про LRV надається безпосередньо виробниками фарб, щоб допомогти тим, хто розробляє колірні схеми, гарантувати, що вони вибирають відтінки, які ефективно працюють разом.

Колір можна використовувати, щоб виділяти об’єкти або утримати людей від входу в заборонені зони

Широкий діапазон кольорів можна використати для створення цікавих просторів. Однак саме поєднання відтінку, насиченості і тону є ключем до створення ідеальної колірної схеми.

«Термін «відтінок» найчастіше згадується, коли люди обговорюють колір», – розповіла Кейлі.

Це атрибут кольору, який дозволяє нам класифікувати його як червоний, синій, зелений і т.д., і є істинним поняттям слова «колір».

Насиченість – це наскільки яскравий колір, а тон – наскільки світлий або темний колір.

При виборі кольорів для створення комфортного середовища для пацієнтів з деменцією, важливо знати, що через природне потовщення кришталика ока з віком, люди похилого віку можуть сприймати кольори як «розмиті».

Кольори холодного спектру, такі як, синій, зелений або фіолетовий, складніше сприймаються людьми похилого віку.

В потрібному місці

Очі у людей похилого віку втрачають здатність сприймати насиченість кольорів. Колір може здаватися менш яскравим, наприклад, червоний може здаватися рожевим, а пожовтіння лінз призводить до того, що кольори здаються «брудними».

Використання яскравих кольорів може допомогти вирішити цю проблему, але не варто перенасичувати простір багатьма яскравими кольорами.

«Заспокійливі кольори слід використовувати в спальних зонах, а кольорові акценти повинні бути додані в простір, для полегшення просторового орієнтування та ідентифікації», – говорить Уайброу.

Яскраві кольори часто потрібні, щоб допомогти в ідентифікації області, але основними покажчиками повинні бути об’єкти і орієнтири, тому що не кожна людина з деменцією буде сприймати колір однаково.

 Яскраві і енергійні кольори в житлових приміщеннях і місцях для навчання можуть стимулювати активність у пацієнтів, в той час як деякі кольори, наприклад червоний і помаранчевий, можуть навіть сприяти апетиту.

Забезпечення постійного використання кольору в одному і тому ж місці або області, що використовується для аналогічних заходів, може також служити сигналом для очікуваної функції, такий як прийом їжі в обідніх зонах.

Вона додала – «Розуміючи те, як люди живуть з деменцією і те, як вони сприймають і розуміють простір та особливості навколо них, можна розробити і впровадити колірні схеми в поєднанні з відповідним дизайном і плануванням будівлі, які позитивно вплинуть на їхнє здоров’я».

Дотримуйтесь правил

Синій: має заспокійливий ефект – вважається, що він сприяє зниженню артеріального тиску – тому рекомендується в тихих приміщеннях та спальнях. Холодні сині відтінки, також можуть візуально зробити кімнати більш великими.

Зелений: знижує активність центральної нервової системи і допомагає людям відчувати себе спокійно. Зелений колір вважається найбільш спокійним кольором і також може візуально зробити простір більшим.

Червоний: підвищує активність мозкових хвиль і може стимулювати вироблення адреналіну в крові, тому рекомендується для зон з високою активністю і приміщеннями, де потрібно визвати стимуляцію у людей. Червоний колір може візуально зробити приміщення меншим.

Помаранчевий: ще один теплий колір. Він має ті ж властивості, що і червоний, але також являється кольором основ і як і зелений, часто викликає асоціації з природою і природним середовищем,  тому може мати заспокійливий ефект.

Жовтий: добре видимий колір, через це кімнати здаються більшими, тому його можна використовувати для невеликих кімнат, для створення заспокійливої атмосфери.

 

Матеріал був взятий з Building Better Healthcare.


Залишити коментар


logo_MC_dark

___________________________________

Аналіз, експертиза, консалтинг, проектування, будівництво, оснащення та реконцепція медичних закладів у приватному та державному сегменті, відповідно до українських та міжнародних стандартів.

Адреса

Вул. Ф.Пушиної 8а, оф. 111 Київ, Україна 03115

MEDICAL CONSTRUCTOR © 2020. All rights reserved.