Медичний центр Річардсона

1.jpg

Вертикальне розширення методистського медичного центру Річардсона в Річардсон, штат Техас, було удостоєно золотої нагороди на церемонії нагородження Building Team Awards 2020

Автор – Джон Колфілд

Ця двоповерхова лікарня на 191 ліжко, була завершена на сім тижнів раніше терміну і на 10% менше загального бюджету будівництва. Були додані 150 повністю нових ліжок для невідкладної допомоги, 7 передопераційних кабінетів і операційна, а також два ліжка для пост-анестезіологічної допомоги. Будівництво було завершено за більш ніж 311 000 відпрацьованих годин.

Розширення лікарні стало відповіддю на її швидке зростання з моменту відкриття в 2014 році. Пацієнти з 45 різних округів Техасу і навіть інших штатів звертаються за допомогою до цієї лікарні. Тому лікарня почала це вертикальне розширення на вісім років раніше ніж планувалося.

Серед проблем, з якими довелося зіткнутися при розширенні, була завантаженість лікарні автомобільним транспортом, що в свою чергу вплинуло на будівництво. Перший етап проекту включав будівництво парковочного семирівневого гаража на 671 місце, на суму 12 мільйонів доларів. Гараж відкрився до того, як будівельна команда змогла перейти на інші наземні паркувальні майданчики, необхідні для розміщення баштових кранів, трейлерів і складських майданчиків для матеріалів. Будівельники зробили цей гараж всього за 8 місяців.

Щоб звести до мінімуму перешкоди руху в лікарні, будівельна бригада здійснювала своєчасну доставку матеріалів; будь-які матеріали, які необхідно було розвантажувати краном, повинні були бути на місці до 9 години ранку. Торги проекту мали бути стратегічними та комунікативними щодо планування та послідовності.

Перевага технологій

Команда будівельників використовувала 3D-лазерне сканування, GPS та звичайні методи обстеження для створення та підтримки своєї 3D моделі об’єкту. Ці дані дозволили команді швидко перенести сітку колон з існуючої лікарні на два нових поверхи, тим самим випускаючи пакети креслень для виготовлення сталевих конструкцій із значним випередженням графіку. 

Фактично, використання технологій було переважаючим протягом усього проекту і надав власникові документацію, яка включала BIM модель з усіма атрибутами і 360-градусні фотографії всього об’єкта на кожному етапі будівництва. 

З самого початку лікарня наполягала на тому, що її четвертий поверх, який включає відділення інтенсивної терапії для новонароджених, дитячі кімнати та зони відновлення після операцій, не може бути повністю закритий під час будівництва. Будівельникам також необхідно було знайти креативне рішення, щоб нові два поверхи  естетично доповнювали іншу частиною лікарні. 

Планування та проектування фасадної стіни стало найбільшою проблемою цього проекту. Розширення існуючої стіни лікарні ще на два поверхи вимагало б відкриття 4-го поверху для зовнішніх робіт, а також додало б до п’яти місяців та 2,1 мільйона доларів до графіка та бюджету будівництва, не кажучи вже про втрачені доходи, хоча цей поверх не був функціональний.

Будівельники розглянули чотири варіанти і в кінцевому підсумку обрала спеціальну систему заповнення з перемички для досягнення бажаного візуального ефекту з мінімальним впливом на зовнішню оболонку будівлі. Команда будівельників встановила нову систему оздоблення і скління, яка дозволила підрядникам виконувати свої роботи на зовнішніх платформах, не використовуючи внутрішню частину 4-го поверху будівлі.

Зведення нової покрівлі на даху лікарні було ще однією проблемою, яку потрібно було вирішити, не створюючи занадто великих перебоїв в роботі 4-го поверху. Команда будівельників прискорила будівництво, послідовно встановивши стовпчикові колони: дах відкривався у точці закладення колони, стовпчаста колона довжиною 1.2 метра зварювалась на місці, а потім дах закривали та герметизували. Цей процес повторювався понад 150 разів.  

Використання коротких колон дозволило будівельникам краще контролювати вплив погодних умов і знизити ризик проникнення води.

Був розроблений план, коли не більше чотирьох кімнат на 4 поверсі ніколи не закривали одразу. Цей план включав «метод операційних процедур», щоб допомогти працівникам лікарні зрозуміти наслідки 21 загального та більше 100 незначних зупинок роботи кабінетів. Понад 100 проходів через стелю 4-го поверху було зроблено для встановлення механічних та сантехнічних кріплень з цього поверху, що включало участь медперсоналу лікарні для планування та координації роботи. Цей етап був завершений на сім тижнів раніше терміну. На цьому етапі будівельна бригада встановила понад 1500 гумових килимів товщиною 1.5 см. для зниження шуму і вібрації.

Достроковий механічний монтаж

Іншими вартими уваги досягненнями, які змусили суддів нагородити золотою нагороду даний проект, є такі:

  • Зазвичай в проектах, подібних до цього, центральне обладнання інженерних мереж встановлюється на більш пізніх етапах. Унікальність цього проекту полягала в тому, що для того, щоб витримати нові навантаження на додаткові поверхи, обладнання CUP потрібно було побудувати і ввести в експлуатацію за рік до відкриття прибудови. У кожного виробу був тривалий час на виконання замовлення, тому їх рання установка давала переваги, які включали в себе виконання прив’язки системи таким чином, щоб можна було гнучко враховувати графік роботи лікарні.
  • Три припливно-витяжних установки (AHU) лікарні продовжували функціонувати під час будівництва. Коли розширення лікарні було завершено, вона була переведена на нові кондиціонери. Для цього будівельна бригада побудувала два нові поверхи зі сталі, поєднала оригінальні повітроводи з новим повітропроводом, встановила нові кондиціонери на даху і підключила електрику до всіх кімнатах. Оскільки оригінальні кондиціонери, які не призначалися для використання всередині приміщень, повинні були бути повністю герметизовані, будівельникам довелося створити тимчасові витяжні системи і водостоки на даху, щоб гарантувати, що агрегати залишалися працездатними і не створювали небезпечних умов всередині будівлі.

ПРОЕКТНА ІНФОРМАЦІЯ:

Представляюча фірма, GC и CM: Skiles Group
Власник: Methodist Richardson Medical Center
Архітектор: Perkins and Will
Структурний інженер: LA Fuess Partners
Інженер MEP: WSP
Площа: 9 634 кв.м.
Час будівництва: з серпня 2018 по грудень 2019
Вартість: 55 мільйонів доларів
Фото: Джим Херндон


Залишити коментар


logo_MC_dark

___________________________________

Аналіз, експертиза, консалтинг, проектування, будівництво, оснащення та реконцепція медичних закладів у приватному та державному сегменті, відповідно до українських та міжнародних стандартів.

Підписка на новини

ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «ЕКСПЕРТНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР «МЕДИЧНИЙ КОНСТРУКТОР» (код ЄДРПОУ: 43594300) Copyright by MEDICAL CONSTRUCTOR© 2020. All rights reserved.