Поліпшення акустики в операційному блоці

Screenshot-2021-07-16-165202.jpg

Оскільки вплив 85 дБ і вище з часом може пошкодити слух, персонал, який працює в операційних кімнатах повідомляє про втрату слуху через шум.

Автор – МАРГАРЕТ САТТОН

Писк. Брязкіт. Молоток. Буріння. Чимало хірургічних операцій, особливо ортопедичних та неврологічних, виробляють небезпечний рівень шуму в операційних, що негативно позначається на добробуті персоналу, а також на їх роботу та результати лікування пацієнтів.

Останнім часом у лікарнях багато претензій щодо акустики, і дослідження показують, що рівень шуму в операційних може досягати 120 децибел – це еквівалент сирени чи гучного рок-концерту.  Це відбувається через шум обладнання та персоналу. Звук відбивається в операційній залі через тверді, непористі поверхні. Такі матеріали та оздоблення використовуються для запобігання поширенню інфекцій.

Оскільки вплив 85 дБ і вище з часом може пошкодити слух, звичайні працівники операційних повідомляють про погіршення слуху через шум. Серед анестезіологів відзначена значна втрата слуху.

У дослідженні, проведеному Марком С. Уоллесом і співавторами, у 66% анестезіологів були аномальні аудіограми, а у людей молодше 55 років гострота слуху гірше, ніж у населення в цілому.

У ПОШУКАХ РІШЕНЬ

Було проведено безліч досліджень, які підтверджують необхідність зниження шуму в операційних. Дослідження варіювалися від зовнішніх факторів, включаючи розташування приміщення, а також від внутрішніх факторів, таких як планування приміщення, розташування обладнання та поведінку персоналу. Однак передовий дизайн для операційної, який би був спрямований на усунення шуму в кімнаті, ще не розроблений. Чому? Тому що важко дати кількісну оцінку.

Шум в операційній є різним для кожної процедури, і є ряд змінних, які ми не можемо контролювати. Наприклад, тип обладнання, що використовується в операційній, кількість персоналу в кімнаті (а також їх рівень гучності) і навіть музика, яку деякі хірурги люблять слухати під час операцій.

З цієї причини ми вирішили оцінити кілька сценаріїв, які ми могли б кількісно оцінити, і розробити проектні рішення, які приведуть до відчутного зниження інтенсивності шуму в операційній.

Для нашого огляду літератури, ми вирішили використовувати як емпіричні, так і неемпіричні рецензовані журнали, опубліковані в період з 2000 по 2020 рік і використовували PubMed в якості нашої основної бази даних. Також були використані відповідні статті від Google Scholar.

Наші результати, детально викладені в дослідженні, показують, що зі збільшенням шуму відбувається відповідне збільшення рівня стресу і занепокоєння персоналу. Крім того, мова стає менш розбірливою, що призводить до неефективності і відволікання уваги. Жорсткі поверхні стін в операційній посилюють вплив навколишнього шуму, що призводить до втрати слуху у персоналу і збільшення числа медичних помилок.

Попередні заходи включали вплив різних розмірів приміщення і розміщення обладнання на час реверберації. Введення білого і рожевого шуму, музики і її вплив на виконання когнітивних завдань, а також дотримання правила «стерильної зони» (яке вимагає наявності середовища без непотрібних відволікаючих чинників) в критичних точках під час хірургічної процедури.

ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ПРАКТИКИ

Зрозуміло, що поліпшення акустики операційних потребують усунення / зменшення кількості факторів, що створюють шум. Разом з обладнанням і персоналом найбільш важливим з них є дизайн приміщення. Зовнішні фактори включають розташування операційного блоку, розташування в операційному блоці операційної кімнати, близькість операційної до механічних приміщень, які створюють вібрацію, шум від повітроводів та близькість до комор зберігання.

Внутрішні фактори включають в себе розмір кімнати, конфігурацію стін і стелі, планування приміщення, місце зберігання обладнання, матеріали та оздоблення поверхонь, взаємодію з персоналом, маршрут персоналу, розташування обладнання, тип вентиляції  та розташування дверей.

Наше дослідження показало, що під час середньостатичної кардіологічної процедури, персонал входить і виходить з операційної більш 90 раз, що становить понад 19 разів на годину. Подумайте про шумовий вплив під час відкривання і закривання дверей 19 разів на годину, в поєднанні з іншими акустичними факторами стресу!

В кінцевому підсумку наше базове дослідження дало нам надзвичайно важливе розуміння поточного стану акустики в операційній, яке викладено в огляді літератури. Ґрунтуючись на наших висновках, ми визначили наступні кроки для майбутніх досліджень. До них відносяться:

  • Інтерв’ю з медичним персоналом, щоб зрозуміти їх сприйняття рівня шуму в операційній;
  • Вимірювання стресу персоналу;
  • Вимірювання існуючих умов реверберації в операційній;
  • Вимірювання існуючих рівнів шуму в операційній;
  • Оцінка планування операційного блоку;
  • Оцінка близькості поставок витратних матеріалів;
  • Вивчення типів і розташування дверей;
  • Вивчення схем поводження персоналу з логістикою поставки матеріалів;
  • Оцінка вентиляції;
  • Спостереження за поведінкою персоналу;

 

БАЖАННЯ ЗМІНИТИ СВІТ НА КРАЩЕ

Нещодавно ми приступили до одного такого дослідження разом з лікарнею UF Health North (UFHN) в Джексонвіллі, Флорида, в якому наша команда з досліджень та інновацій в галузі охорони здоров’я об’єдналася з консультантом по акустиці для вимірювання існуючих умов реверберації і рівнів звуку в їх операційних.

За допомогою подібних дослідницьких проектів ми прагнемо змінити життя персоналу в операційних кімнатах, шляхом визначення оптимальної конфігурації операційної, щоб забезпечити оптимальні акустичні характеристики.

Ґрунтуючись на наших дослідженнях, один з варіантів цього може включати використання звукопоглинальних матеріалів з можливістю запобігання інфекцій на стінах і стелях операційних, а також оцінку розміру кімнати, конфігурації і розміщення обладнання для скорочення часу реверберації.

Оскільки архітектори працюють над  плануванням операційної кімнати, дуже важливо, щоб вони розуміли вплив шуму на проектні рішення, а також потенційні можливості для поліпшення акустики.

В кінцевому рахунку, ми сподіваємося, що наше дослідження допоможе розширити ці можливості і призведе до підвищення якості життя тих, хто проводить свої дні, місяці, а найчастіше і роки, працюючи в операційній.


Залишити коментар


logo_MC_dark

___________________________________

Аналіз, експертиза, консалтинг, проектування, будівництво, оснащення та реконцепція медичних закладів у приватному та державному сегменті, відповідно до українських та міжнародних стандартів.

Адреса

Вул. Ф.Пушиної 8а, оф. 111 Київ, Україна 03115

MEDICAL CONSTRUCTOR © 2020. All rights reserved.