Новий спосіб проектування реанімаційних кімнат. Досвід канадських архітекторів

11-1200x703.jpg

Автори: Гейл Ханна та Норма Енджел

Хороше планування може допомогти врятувати життя. Ця ідея час від часу спадає нам на думку, коли ми працюємо над проектами закладів охорони здоров’я. Особливо, якщо мова йде про планування відділення невідкладної допомоги. Як ідеї нашої команди можуть покращити результати для пацієнтів? І як наші розробки можуть допомогти клінічним групам працювати якнайкраще?

Останнім часом ми приділили велику увагу плануванню та дизайну реанімаційних кімнат. Кімната реанімації, також відома як травматологічна кімната, куди бригади медиків привозять пацієнтів із захворюваннями та травмами, які загрожують життю. Якщо хтось прибув до відділення невідкладної допомоги з серйозним захворюванням або травмою, бригада медиків доставить пацієнта в реанімацію. Час має вирішальне значення в таких ситуаціях, оскільки пацієнт часто потребує термінового лікування.

Ми працювали над багатьма з цих приміщень під час проектування медичних закладів, але ми помітили нещодавню зміну: пандемія COVID-19 змусила переглянути планування приміщень реанімації. Звичайно, пандемія багато в чому змінила роботу лікарень. Але коли справа доходить до реанімаційних кімнат, тепер нам потрібно відійти від існуючих стандартів проектування та будівництва. Нам потрібно розглянути можливість вдосконалення стерилізації, використання обладнання та інші способи обмеження ризику передачі вірусу пацієнтам і персоналу.

Ми хотіли б вивчити новий підхід до планування реанімаційних кімнат, використовуючи три ключові ідеї, отримані під час пандемії.

Оскільки населення Торонто зростає, лікарня Mount Sinai Hospital, яка є частиною Sinai Health, розширюється разом із ним.

Етап “3A” є частиною багаторічного проекту по реконструкції лікарні, який спрямований на розширення її всесвітньо визнаних клінічних і дослідницьких програм. На цьому етапі ми надали послуги з архітектури, клінічного планування, дизайну інтер’єру та адміністративні послуги з реконструкції кількох ключових ділянок лікарні. Це включає розширення та модернізацію центру невідкладної допомоги імені Шварца/Райзмана. Це створить сучасний простір для прийняття понад 80 000 пацієнтів на рік.

COVID-19 змусив переосмислити планування реанімаційної кімнати лікарні по трьом важливим факторам.

1. Переосмислення простору та обладнання

Традиційно в реанімаційних кімнатах необхідне обладнання розташовується по периметру приміщення. Але з появою COVID-19 клінічним командам може знадобитися дезінфікувати обладнання після кожного пацієнта для контролю інфекції. Якщо вашій команді потрібно чистити кожну частину обладнання кілька разів на день, цей втрачений час може мати велике значення для пацієнтів, які потребують невідкладної допомоги.

Щоб уникнути зараження, доцільно зберігати більшість обладнання поза кімнатою реанімації та використовувати його за потреби.

Ми тісно співпрацювали з Sinai Health, щоб переосмислити простір і потік обладнання. Як би виглядала нова реанімація? Лікарня визначила важливість простору, і ми запропонували рішення.

Замість однієї великої кімнати можна спроектувати менші, сполучені між собою зони. Всього три кімнати. Отже, можливо, що основна команда клініцистів працює в реанімаційній кімнаті з основним обладнанням, а додаткова команда готується надати допомогу через передпокій. Деяке обладнання може залишатися у сховищі. Бригада в реанімації може спілкуватися зі своїми колегами, які знаходяться в передпокої, щоб за потреби надати запит на необхідне обладнання.

Наприклад, якщо бригаді реанімаційного відділення потрібен медичний візок, колеги можуть взяти візок із камери зберігання, перемістити його в передпокій і направити до реанімаційної кімнати.

Цей новий підхід обмежує кількість обладнання, яке потрібно буде очистити, коли клінічна команда закінчить надавати допомогу пацієнту. А завдяки виділеній кімнаті для зберігання, менша кількість обладнання буде розміщуватись в коридорі чи іншому місці, яке непридатне для зберігання.

Нам потрібно створити простір, де бригади медиків можуть працювати так, ніби вони знаходяться в одній зоні, навіть якщо вони знаходяться в окремих контрольованих середовищах.

2. Переоцінка командного спілкування

При використанні трикімнатного планування замість традиційного однокімнатного необхідно враховувати всі комунікації. Чи персонал зазвичай кличе один одного, коли вони знаходяться в одній великій кімнаті реанімації? Чи вони спілкуються за допомогою візуальних сигналів, таких як мова тіла?

Як проектувальники, ми маємо створити простір, де бригади медиків можуть працювати так, ніби вони знаходяться в одній зоні, навіть якщо вони знаходяться в окремих контрольованих середовищах.  Sinai Health вирішила дослідити це питання з нами: клініцисти звикли до командного підходу, тож як планування може сприяти такому спілкуванню? Яку інфраструктуру необхідно створити?

Вікна та оглядові зони життєво важливі. Група в передпокої повинна мати можливість бачити, що відбувається в реанімації. І навіть якщо ви встановите чітку лінію огляду через вікна, все одно є шанс, що тіло клініциста може закрити огляд. Згідно з нашим проектом для Sinai Health, команда підтримки буде розташована біля оглядового вікна камери зберігання та заходитиме до кімнати, коли буде потреба.

Оскільки розсувні двері до передпокою залишатимуться закритими більшу частину часу, дві команди не зможуть перекликати одна одну. Станція виклику медичної сестри, розташована в реанімаційній кімнаті, дозволить зв’язатися з постом медичної сестри. Бригади догляду можуть використовувати настінний термінал виклику медсестри, який з’єднується з пультом виклику медсестри в передпокої.

Розробляючи реанімаційну зону таким чином, ви повинні передбачити, що бригади з надання допомоги можуть вдатися до спілкування віч-на-віч у ситуації високої напруги. Лікар може просто окликати колег, ніби вони працюють у старому стилі. Встановлення чітких ліній огляду та аудіозв’язку допоможуть у цьому.

3. Конструкції дверей

При переході на трикімнатне планування необхідно враховувати конструкцію дверей. Доступ буде важливим для всіх зон. Як лікарі можуть швидко переміщатися між кабінетами? Чи буде потік повітря проблемою? Ми неодноразово обговорювали дизайн дверей із Sinai Health.

Як правило, реанімаційні кімнати мають прямий доступ з коридору безпосередньо в кімнату, куди входили як персонал, так і пацієнти. Нове планування розділяє точки входу. Після того, як медична бригада завозить пацієнта в палату, доступ з коридору перекривається. Частина персоналу залишається в кімнаті з пацієнтом, тоді як інші члени бригади увійдуть з коридору в тамбур (або передпокій), щоб уникнути забруднення реанімаційної кімнати. Розсувні двері, що керуються ручними штовхаючими пластинами між вестибюлем і кімнатою реанімації, дозволяють групі підтримки легко надати необхідне обладнання.

Щоб вирішити проблеми з повітряним потоком, вам, можливо, доведеться розробити блокування, що означає, що коли одні двері відкриваються, інші автоматично замикаються. Блокування має вирішальне значення для кімнат, які сполучаються з коридором. Вся справа в контрольованому доступі. Ключ може розблокувати двері в разі надзвичайної ситуації.

Ось як ми підійшли до дизайну дверей для проекту Renew Sinai: оскільки реанімаційна кімната не є ізолятором, нам не потрібна система блокування між дверима. Проте всі потоки в реанімації збалансовані. Тиск негативний — по відношенню до коридору і тамбуру, тобто повітря з реанімації не буде надходити в суміжні приміщення. Також в реанімаційній кімнаті є кнопка, яка блокує двері коридору та відключає зчитувач карток, коли в палаті знаходиться пацієнт.

Було чудово працювати разом із командою по реконструкції лікарні Renew Sinai, і ми раді бачити трансформацію лікарні. Особливо ми задоволені дизайном та плануванням нашої реанімаційної кімнати.

Захоплююче спостерігати за тим, як розвивається планування системи охорони здоров’я. Ми вже стали свідками багатьох змін за останні кілька років. Ми пишаємося тим, що розробляємо нові конструкції реанімаційних кімнат, які мінімізують час простою, необхідний для очищення обладнання, захищають людей від передачі вірусу та допомагають клініцистам надавати першокласний догляд.


Залишити коментар


logo_MC_dark

___________________________________

Аналіз, експертиза, консалтинг, проектування, будівництво, оснащення та реконцепція медичних закладів у приватному та державному сегменті, відповідно до українських та міжнародних стандартів.

Адреса

Вул. Ф.Пушиної 8а, оф. 111 Київ, Україна 03115

MEDICAL CONSTRUCTOR © 2020. All rights reserved.