Найкращі проекти медичних закладів 2021

11-1200x897.jpg

Кращі лікувальні заклади року, представлені Академією архітектури охорони здоров’я (AIA).

Нагорода Healthcare Design Awards демонструє кращі досягнення в області проектування будівель охорони здоров’я, планування і дослідження, які орієнтовані на сферу дизайну для закладів охорони здоров’я.

Лікарня Penn Medicine Radnor

Архітектор:  Ballinger

Власник:  Penn Medicine

Локація: Раднор, США

Категорія:  Побудовано – понад 25 мільйонів доларів (вартість будівництва)

Після того, як хаб Penn Medicine використав всі свої можливості із своєї амбулаторної клініки, з недостатньою висотою стель та неорганізованим плануванням, вони звернулася до адміністрації Філадельфії, щоб створити новий центр вартістю 200 мільйонів доларів, який буде орієнтований на відновлення здоров’я як тих, хто звертається туди за допомогою. Дизайн нового лікувального центру натхненний турботою про довкілля та ідеалами біофілії, охоплюючи природу та стираючи уявний поділ між внутрішнім та зовнішнім простором.

Нова установа Penn Medicine майже вдвічі більша за попередній центр і пропонує пацієнтам первинну допомогу, комплексне лікування раку та інші спеціалізовані методи лікування. Лікарня включає шість операційних, чотири кабінети ендоскопії і повний спектр лабораторних послуг. Проект який розпочатий у 2016 році, входить до списку лікувальних центрів Penn Medicine, що постійно розширюється. Лікувальні центри надають допомогу ближче до місця проживання пацієнтів та їхніх сімей.

«Пейзаж який схожий на горбистий парк та відображає природний характер регіону, заслуговує на власну нагороду за дизайн». – коментар журі

Стійкість та досвід пацієнта були двома найважливішими проблемами при проектуванні чотириповерхового об’єкта площею 23 225 кв.м. Спираючись на науково обґрунтований дизайн протягом усього процесу, команда організувала масштабні семінари з планування, щоб обґрунтувати свої проектні рішення та переконатися, що проект покращить комунікацію та ефективність персоналу. Гнучкі модулі клініки дозволяють проекту йти в ногу із потребами, які постійно змінюються. Багато конфігурацій варіантів проектування були протестовані на етапах планування, що продемонструвало скорочення часу маршруту пацієнта на 38% та подвоїло площу приміщень для догляду за пацієнтами. 

Screenshot 2023-01-06 090252
UEP-PennMedicine-FrontFacingRendering-1
11053_00_N68-scaled
16002_00_N16-scaled

Об’єкт займає те місце, що колись було занедбаним приміським офісним парком, збудованим у 1960-х роках. Подібно до більшої частини передмістя тієї епохи, оригінальні будівлі були розташовані по центру ділянки й оточені наземною парковкою. Ця нова забудова повністю змінює дану модель, розміщуючи будівлі по периферії ділянки та перетворюючи центр на пишну зелену зону. Парковку було переведено до гаражів, що зменшило покриття ділянки з 65% до 45%.

З моменту відкриття центру, навколишній громаді сподобався заклад та загальнодоступні пішохідні стежки, які з’єднуються з більш розгалуженою регіональною мережею. Команда дизайнерів тісно співпрацювала із замовником та громадою, щоб розробити ландшафтний план, який підтримує місцеву екосистему за рахунок лугів у теплу пору року та тропічних садів, багатих на місцеві рослини.

«Будівля є елегантним, але стриманим фоном для ландшафту з ефектними та цілеспрямованими елементами захоплення.», — коментар журі

Коли об’єкт відкрився у 2020 році, у ньому відбувалося тестування на COVID-19. Його просторий внутрішній простір дозволяв комфортно дотримуватися соціальної дистанції, а його центральне розташування зробило його популярним місцем тестування.

 

Клініка Реньє Біч

Архітектор:  Mahlum

Власник:  Північно-Західний нирковий центр

Лакація: Сіетл, Вашингтон, США

Категорія: Побудовано – менше 25 мільйонів доларів (вартість будівництва)

Цей проект виник завдяки бажанню Північно-західного ниркового центру змінити стандарти лікування майже 500 000 американців, які живуть із хронічним захворюванням нирок. По всій Америці пацієнти часто змушені проводити до 16 годин на тиждень на діалізі, в переповнених і стаціонарних амбулаторних клініках. Щоб зробити революцію в цій галузі лікування та продемонструвати більш гуманізовану форму діалізної допомоги, Північно-Західний нирковий центр обрав район Рейнір-Біч у Сіетлі, для будівництва нової клініки.

Розташовуючись у розвиненому в районі, нова клініка площею 1 114 кв.м. надає невідкладну допомогу більш ніж 100 діалізним пацієнтам, які живуть в межах до одного кілометра від закладу. До відкриття цієї клініки пацієнти добиралися до найближчої лікарні, яка розташовується в центрі Сіетлу за дві години.

«Цей невеликий проект робить значний крок у вирішенні місцевих проблем, які мають глобальне значення» — коментар журі.

Зробивши опитування пацієнтів, маючи клінічні спостереження та існуючу медичну літературу, команда розробників зробила гіпотезу щодо того, що безпосередній зв’язок із природою може сприяти кращому лікуванню пацієнтів і позитивно вплинути на роботу персоналу. Дотримуючись цього підходу, що базується на фактичних даних, команда прийшла до унікального планування клініки, яка пропонує всім пацієнтам рівноправний вид на садові двори, зберігаючи при цьому необхідні суворі вимоги щодо співвідношення груп догляду за пацієнтами та лініями огляду. Загалом переплетені стратегії біофільного дизайну центру сформували іммерсивне та терапевтичне середовище.

«Зосередженість на біофілійному дизайні призвела до розширення можливостей лікування діалізу завдяки простому, але продуманому планувальному рішенню, що забезпечує доступ до природного світла та видів на навколишнє середовище».

Всередині всім пацієнтам надається зона із суцільними стінами за спинами, коли вони дивляться на навколишнє середовище. З вікон кожної палати відкривається вид на сезонно мінливі трав’янисті насадження, а також забезпечується достатня кількість денного світла, що допомагає зафіксувати циркадні ритми пацієнта. Можливість спостерігати за рухом птахів також допомагає пацієнтам відволіктися та зняти стрес під час лікування. У всьому закладі, команда дизайнерів застосувала палітру натуральних і теплих матеріалів, щоб уникнути інституційного відчуття типових діалізних клінік.

Screenshot 2023-01-06 094921
Screenshot 2023-01-06 094933
Screenshot 2023-01-06 094946
Screenshot 2023-01-06 094956
Screenshot 2023-01-06 095006

Подібно до стандарту обслуговування, яке вона надає, клініка також радикально змінила міську територію, в якій вона знаходиться. Раніше на цьому місці був склад шин та кинутих автомобілів. Нові внутрішні та зовнішні двори клініки відновили природне довкілля, поєднавши його з деякими з існуючих зелених зон Сіетла. Уся дощова вода видаляється через два біофільтраційні водостоки, засаджені очеретом і осокою, які видимі лише для пацієнтів і персоналу.

 

Національний реабілітаційний центр Rancho Los Amigos

Архітектор:  SmithGroup

Власник:    Бен Овандо

Локація: Дауні, Каліфорнія, США

Категорія: Побудовано – понад 25 мільйонів доларів (вартість будівництва)

Ранчо Лос-Амігос, засноване наприкінці 19 століття, вже давно є провідним реабілітаційним центром для дорослих та дітей, які одужують після серйозних травм спинного та головного мозку, інсультів, а також фізичних порушень та порушень розвитку. Центр, що належить та керується округом Лос-Анджелес, пропонував лікування світового рівня, але воно було ослаблене неефективним плануванням, застарілими одноповерховими будівлями, які розкидані по території площею 85 гектарів. Цей проект радикально змінив заклад, привівши його у відповідність до ідеалів цілісного та орієнтованого на людину реабілітаційного процесу. 

«Цей проект торкається всіх основ, і рішення є енергійним і надихаючим». – коментар журі

Групі дизайнерів доручили розробити як генеральний план, так і дизайн кампусу, в основі якого лежить комплексне відновлення. Нова установа працює як крита/відкрита зона відновлення, стираючи межі між внутрішнім та зовнішнім простором, щоб реабілітація могла виходити за межі лікарняних стін, що є значною перевагою для пацієнтів, які можуть провести місяці чи роки в лікарні під час одужання. На зміну старим бетонним парковкам прийшли просторі відкриті приміщення подвійного призначення, оточені цілющими садами, терасами та амфітеатрами. Об’єкт також включає новий оздоровчий центр, модернізовані лікарні та триповерховий амбулаторний центр, в якому вперше об’єднані всі амбулаторні послуги під одним дахом.

«Я можу уявити, як чудово було б отримати послуги реабілітації в цій установі і в цьому чудовому, добре інтегрованому кампусі. Більшість дизайнерського успіху проекту є результатом того, наскільки переплетені простори один з одним природним освітленням і наскільки вдало розмиті межі між внутрішнім і зовнішнім простором».

Нові та відремонтовані будівлі згруповані навколо центральної площі, яка утворює серце кампуса. Вежа центру висотою 50 метрів виступає як культовий орієнтир, що повертається до спадщини Місії Відродження, врівноважуючи сучасні текстурні елементи. Багато будівель покриті металевою сіткою, що навіює спогади про великі апельсинові гаї, які колись процвітали на цьому місці. Концептуально кампус посилається на терапію мистецтвом плетіння, яка стала візитною карткою лікування Rancho Los Amigos більше століття тому. Закручені шляхи закладу та еліптичні площі об’єднують територію між собою, а доріжка перепочинку з лавками для сидіння, через кожні 45 метрів, тягнеться по всьому кампусу.

Screenshot 2023-01-06 112927
Screenshot 2023-01-06 112941
Screenshot 2023-01-06 112954
Screenshot 2023-01-06 113006
Screenshot 2023-01-06 113017

Трансформаційний дизайн успішно поєднує людей між собою, пропонуючи простір для спілкування, навчання та лікування. Добре вентильовані та світлі внутрішні приміщення для терапії виходять на відкриті майданчики, де основна увага приділяється розвитку сили та координації. Терапія може відбуватися будь-де і будь-коли, це втручання, яке вже дало відчутні результати. Пацієнти відчули зниження ІМТ на 5,7% і повідомляють про значно нижчий рівень болю. Крім того, вони демонструють більшу впевненість в управлінні своїм здоров’ям, більше займаються фізичною активністю та мають більший доступ до своїх мереж підтримки.

 

Центр лікування онкологічних захворювань Девіда Х. Коха в Меморіальному онкологічному центрі Слоуна Кеттерінга

Архітектор:  Perkins Eastman Architects & Ennead Architects

Власник:  Меморіальний онкологічний центр Слоуна Кеттерінга

Локація: Нью-Йорк, Нью-Йорк, США

Категорія: Побудовано – понад 25 мільйонів доларів (вартість будівництва)

Новий Центр онкологічної допомоги імені Девіда Х. Коха площею 70 000 квадратних метри у Меморіальному онкологічному центрі Слоуна Кеттерінга являє собою новітню будівлю з профілактики, контролю та зрештою, лікування раку. Центр є найбільшим автономним онкологічним закладом як для Memorial Sloan Kettering, так і для Нью-Йорка в цілому. На своїх 25 поверхах центр пропонує, здавалося б, усі аспекти лікування онкологічних захворювань, дозволяючи пацієнтам отримати доступ до різноманітних послуг, які їм можуть знадобитися за одне відвідування.

У лікарні вартістю 1,5 мільярда доларів США, працює 1300 співробітників та є 231 кімната для оглядів, 110 приватних інфузійних кімнат, 37 процедурних кабінетів і 16 ліжок для пацієнтів, які потребують короткого перебування. Лікарня обслуговує тих, хто потребує гематологічної онкології та інтервенційної радіології, а також тих пацієнтів, які мають справу з раком ендокринної системи, раком голови, шиї, легенів і грудної клітини. Центр також проводить клінічні випробування та амбулаторну трансплантацію кісткового мозку.

«Простий підхід до масиву та фасаду дозволяє розбити величезну структуру, щоб створити знакове архітектурне рішення» – коментар журі

Будівля складається з кількох фасадних елементів меншого масштабу, які допомагають розбити масив на менші об’єми. Ця стратегія створила гостинний об’єкт, який відповідає програмним потребам щодо відкритості та конфіденційності. Команда ретельно вивчила вимоги до перекриття підлоги для діагностичних відділень центру, включно з одним із перших у країні комплексів MR-Linac, що сформувало п’ять нижніх поверхів. Поверхами вище, розташовуються клінічні зони. Вони були спроектовані як райони невеликих лікарських кабінетів. Лікарня також має кілька поверхів дослідницьких офісів, що відображає довгу історію співпраці між лікарями та науковцями Memorial Sloan Kettering.

Screenshot 2023-01-06 113254
Screenshot 2023-01-06 113305
Screenshot 2023-01-06 113316
Screenshot 2023-01-06 113326
Screenshot 2023-01-06 113339

Уздовж фасаду будівлі різна глибина ребер і розміри вікон відповідають сонячній орієнтації та програмним вимогам, забезпечуючи при цьому виразну зовнішню ідентичність. Форма фасаду зменшує надлишкове сонячне тепло та відблиски, але також забезпечує персоналу та пацієнтам достатньо природного освітлення та приголомшливий вид на річку. Баланс освітлення та краєвидів є центральним фактором лікарні для створення гостинного та цілющого середовища.

«Функціонально його діяльність розсуває межі в медицині, водночас забезпечуючи теплі та затишні простори в цьому контексті міських джунглів». – коментар журі

Однією з найбільш інноваційних функцій центру є інтеграція пристроїв системи визначення місцезнаходження в реальному часі (RTLS). Завдяки технології RTLS пацієнтів не прив’язують до зон очікування. З цією системою, пацієнт не зобов’язаний весь час знаходитися в зоні очікування, та чекати поки його викличуть. Натомість, він може знаходитися будь де, а коли прийде його черга, його викличуть віддалено. Крім того, враховуючи що лікарня розташована біля річки, системи будівлі посилено функціями, які дозволять їй продовжувати працювати навіть у разі повені, яка триватиме 500 років.

 

Департамент у справах ветеранів США, Центр амбулаторної допомоги

Архітектор:  LEO A DALY

Власник:  Департамент у справах ветеранів США

Локація: Омаха, штат Небраска, США

Категорія: Побудовано – понад 25 мільйонів доларів (вартість будівництва)

Цей проект, перший в історії державно-приватний проект для Департаменту у справах ветеранів Сполучених Штатів, виник завдяки громаді, яка піклувалась про ветеранів. Цей застарілий об’єкт, побудований у 1950 році, щосили намагався надати адекватні послуги зростаючому населенню ветеранів. Архітектура, що виділяється серед більш ніж 1200 закладів, створює захоплюючі враження як для пацієнтів, так і для персоналу.

«Архітекторам вдалося створити бадьорий дух завдяки використанню кольору, який нагадує військові нагороди та створив цікаву гру кольорів всередині» – коментар журі

Від задуму до завершення, проектом керували залучені фахівці. У 2010 році існуючий медичний центр було передано на планову реконструкцію, що спонукало групу стурбованих громадян залучитися підтримкою Конгресу для прийняття закону CHIP IN для ветеринарів. Прийнявши закон, він дав можливість об’єднати 30 мільйонів доларів пожертвувань із 56 мільйонами доларів раніше виділених федеральних коштів для проектування та будівництва нової будівлі клініки.

Це дозволило команді використовувати спільний метод доставки, зберігаючи при цьому гнучкість, щоб адаптувати рекомендації щодо проектування лікарні до конкретних критеріїв проекту. Також вдалося побудувати лікарню майже вдвічі швидше запланованого графіку та зі значною економією коштів порівняно з аналогічними проектами.

Програма медичного центру знижує навантаження на застарілу лікарню, перенаправляючи первинну та вторинну допомогу в амбулаторні умови. На трьох поверхах центру розташовано вісім клінік первинної медико-санітарної допомоги, спеціалізована клініка, відділення радіології, а також лабораторія та аптека. Будівля з’єднується з існуючою лікарнею через закриту галерею.

Screenshot 2023-01-06 113530
Screenshot 2023-01-06 113540
Screenshot 2023-01-06 113553
Screenshot 2023-01-06 113603
Screenshot 2023-01-06 113619

Логістичний шлях до лікарні сформований архітектурними елементами та виражений трьома сміливими естетичними штрихами, які розкриваються по всьому дизайну лікарні.

«У тому, що іноді може бути стерильним середовищем, архітектори привнесли певний рівень задоволення, не цураючись кольору та вміло використовуючи його в дизайні». – коментар журі

Північний фасад лікарні нагадує хвилястий прапор, який направляє пацієнтів і персонал до входу в будівлю. Він огортає зону очікування, спроектовану як єдиний безперервний простір для підтримки соціальних зв’язків. На західному фасаді, який охоплює вестибюль лікарні та пішохідний перехід, використано багатоколірне скління, яке нагадує військові шеврони. У зоні очікування, вапнякова стіна направляє пацієнтів до оглядових кабінетів. Форма та матеріал стіни нагадують шари ґрунту.

 

Університет Цинциннаті, Інститут нейронауки Гарднера

Архітектор:  Perkins&Will

Власник:  Університет охорони здоров’я Цинциннаті

Локація: Цинциннаті, штат Огайо, США

Категорія: Побудовано – понад 25 мільйонів доларів (вартість будівництва)

У кампусі Університету Цинциннаті, Інститут неврології Гарднера створює комфортне середовище для чутливих пацієнтів та їхніх сімей. Інститут також збирає близько 125 викладачів із університетських центрів, розміщуючи їх в ультрасучасному будинку для навчання та досліджень складних неврологічних захворювань. Будівля слугує новою перлиною для медичного містечка та є центром досліджень світового рівня UC Health.

Інститут неврології Гарднера площею 10 590 квадратних метри – це установа, орієнтована на пацієнта, і кожен елемент дизайну був ретельно розроблений спільно із залученням пацієнтів, їхніх сімей та осіб, які здійснюють догляд. Команда також звернулася за послугами до «нейроархітектора», чиї знання в галузі архітектури та клінічної неврології вплинули на елементи дизайну, які покращують враження пацієнтів.

«Проект, який можна належним чином охарактеризувати як один геніальний витвір». – коментар журі

UC Health підходить до лікування з гуманістичної точки зору, і група пацієнтів, яку обслуговує інститут, має справу з унікальними проблемами. Для розміщення пацієнтів, схильних до нудоти, запаморочення, втоми або тих, хто має проблеми з опорно-руховою системою, циркуляція всередині будівлі досить проста. Коли пацієнти рухаються вздовж південного фасаду, вони завжди можуть зорієнтуватися за видами на вулицю, перш ніж їх супроводять до центральних клінічних приміщень інституту. Пацієнти, які приїздять до лікарні, можуть припаркуватися на одному зі 172 місць, які пропонують два паркувальні майданчики, перш ніж вирушити на прийом, що значно спрощує послідовність прибуття.

«Проект втілює поняття цілеспрямованого та дослідницького/наукового дизайну для покращення догляду та лікування». – коментар журі

Бажання команди архітекторів реагувати на потреби пацієнтів проявляється в унікальному фасаді, який складається зі спеціальної сітки з поліефірного волокна. Сітка поглинає надлишкове тепло та відблиски, дозволяючи при цьому проникати природному світлу. Зведення до мінімуму відблисків має вирішальне значення для неврологічних пацієнтів, оскільки вони візуально дезорієнтують. Розглядаючи східну, західну та південну сторони будівлі, поліестерові площини нагадують орігамі, підкреслюючи поєднання класичної та сучасної архітектури.

Screenshot 2023-01-06 113800
Screenshot 2023-01-06 113820
Screenshot 2023-01-06 113828
Screenshot 2023-01-06 113838

У той час, як створення інноваційного фасаду виникло з бажання захистити пацієнтів та покращити роботу персоналу, то під час експлуатації, він став символом синтезу системи охорони здоров’я, технічної досконалості та гуманного догляду.

logo_MC_dark

___________________________________

Аналіз, експертиза, консалтинг, проектування, будівництво, оснащення та реконцепція медичних закладів у приватному та державному сегменті, відповідно до українських та міжнародних стандартів.

Адреса

Вул. Ф.Пушиної 8а, оф. 111 Київ, Україна 03115

MEDICAL CONSTRUCTOR © 2020. All rights reserved.