Найкращі проекти медичних закладів 2022

1-1-1200x672.jpg

Кращі лікувальні заклади року, представлені Академією архітектури охорони здоров’я (AIA).

Нагорода Healthcare Design Awards демонструє кращі досягнення в області проектування будівель охорони здоров’я, планування і дослідження, які орієнтовані на сферу дизайну для закладів охорони здоров’я.

Центр здоров’я та благополуччя

Архітектурна фірма: Duda|Paine Architects

Власник: Фонд охорони здоров’я Вінтер-Парк і Меморіальна лікарня Вінтер-Парк

Локація: Вінтер Парк, Флорида, США

Категорія: Побудовано: понад 25 мільйонів доларів (вартість будівництва)

Площа: 7 246 кв.м

Рік побудови: 2019

Спираючись на цілющу силу природи, Центр здоров’я та благополуччя у Вінтер-Парку, штат Флорида, є показовим проектом для охорони здоров’я громади. Центр має прозору та привабливу архітектуру, яка  стирає уявні межі між повсякденним життям, фітнесом, традиційною та альтернативною медициною. Проект також реалізує ідеї Winter Park Health Foundation про благополуччя в одному інтегрованому закладі, який позитивно змінює життя своїх користувачів.

З моменту відкриття в 2019 році центр відвідали тисячі пацієнтів. Команда архітекторів розробила чудовий сад з барвистими та ароматними рослинами,  який пов’язує їх із місцевою екологією та  сприяє декомпресії та зняттю стресу. Низка додаткових садів оточує ділянку закладу, які усі з’єднані пішохідною доріжкою та наповнені зонами відпочинку для спілкування чи тихої медитації.

Пропорції, масштаб і природні матеріали, такі як дерево та камінь, створюють гостинну атмосферу, одночасно відображаючи природу навколишнього середовища. Стіни різної висоти формують основну архітектурну геометрію будівлі, що пов’язана з рухами людини, коли вона стоїть, сидить та простягає руки. Коли стіни підіймаються до одного чи двох поверхів, вони починають огортати клінічні простори центру.

1
2
3
4
5

 

Всередині будівлі, гнучкі внутрішні простори можуть швидко адаптуватися до мінливих потреб у сфері охорони здоров’я та сприяти міждисциплінарному обміну специалізаціями. Серце центру – це загальне приміщення, наповнене природнім світлом та яке надає багатоцільовий простір для проведення заходів, орієнтованих на громаду, і тісно пов’язане з трьома програмними спеціальностями, які надають умови для фітнесу, медичному обслуговуванню та освіту. Хвиляста дерев’яна стеля охоплює весь загальний простір. Підлога містить сім медальйонів із тераццо діаметром 1,8 метри, які були виготовлені місцевими художниками, щоб відображати сім вимірів благополуччя.

«Це проект має чітку ідею, яка сподобалась журі, як і сім вимірів благополуччя, які було реалізовано в дизайні. Проект надихає та дозволяє побачити програму, спрямовану на збереження здоров’я людей, а не лише на їх лікування, коли вони хворіють. Цей проект мав вирішити багато складних питань і програм, і вони були гарно вирішені в центральному атріумі; це чудовий простір для організації». – коментар журі

Лікарня завдяки продуманому дизайну має змогу обслуговувати населення, яке складається з багатьох вікових груп і соціально-економічних рівнів, заохочуючи всіх брати участь у кращих практиках охорони здоров’я. Програма лікарні включає дитячий центр і програму навчання для догляду за літніми людьми. Доступність для пацієнтів і відвідувачів з будь-якими фізичними особливостями включало детальне планування рівнів підлоги та її оздоблення. Доріжки шириною 2,5 метри, які оточують периметр ділянки, дозволяють пішоходам, велосипедистам і людям на інвалідних візках легко обходити один одного.

Серія зустрічей архітекторів із громадськістю та дні відкритих дверей зібрала достатньо відгуків та посприяло залученню громадськості до планування  лікарні. Команда змогла відповісти на запитання та врахувати всі побажання спільноти, сформувавши таким чином, найкраще можливе середовище для громади. Відкрита архітектура центру, сади та стежки, що ведуть до інших районів, приваблюють мешканців за межами Уінтер-парку.

 

Інститут раку Дана-Фарбер Честнат Хілл

Архітектурна фірма: Payette

Власник: Інститут раку Дана-Фарбер

Локація: Честнат Хілл, Массачусетс, США

Категорія: Реконструкція

 Площа: 13 006 кв.м

Рік побудови: 2021

Новий заклад у Честнат-Гілл являється найзначнішим досягненням Інституту раку Дани-Фарбера за останні десятиліття. Завдяки адаптивному повторному використанню двох поверхів колишньої торговельної будівлі, заклад надає повний комплекс лікувальних послуг та групову допомогу в амбулаторних умовах. Цей проект є значним досягненням у повторному використанні унікальної будівлі, який відповідає всім вимогам програми лікування.

Програма проекту включає, але не обмежується, оглядовими кабінетами та кабінетами для інфузійної терапії із зручностями. Лікарня також має кабінети МРТ і КТ, близько 60 кабінетів для огляду та консультацій, 60 кабінетів інфузійної терапії, аптеку, лабораторію, кафетерій та допоміжні служби. Обидва поверхи об’єднані центральними сходами, які зводять до мінімуму переміщення на ліфті.

«Приміщення добре сплановано та організовано і циркуляція людей чудово розподілена між зонами. Журі сподобалося, як сходи були інтегровані в дизайн». – коментар журі

Реконструкція існуючої торгової будівлі поставила перед командою архітекторів численні фізичні труднощі. Проте, незважаючи на незвичну та нерегулярну сітку колон в середині, лікарня чітко та ефективно спроектована. Денне світло тепер потрапляє в загальну зону, де відбувається основний рух людей. Заповнений сонцем атріум, який колись розділяв простір, поєднує радіальні форми будівлі, щоб сформувати групу зон для конфіденційних розмов. Сонячне світло також потрапляє до зон очікування та циркуляції.

1
2
3
4
5

 

«Це потужний проект реконструкції, який перетворив складний торговий простір у доступну та наповнену світлом лікарню. Журі сподобалося, як програмування було відсунуто на задній план, щоб скористатися перевагами краєвидів і ввести світло в основні простори». – коментар журі

Загальний дизайн базувався на темах конфіденційності, освітлення та зв’язку, і кожне подальше рішення приймалося з погляду його здатності посилити ці концепції. Визнаючи, що діагностика раку та подальше лікування є одними з найстресовіших і найскладніших періодів для пацієнтів і тих, хто їх доглядає, команда дизайнерів подбала про те, щоб кожен елемент лікарні залишався орієнтованим на пацієнта. Щоб відійти від стерильного клінічного досвіду, дизайнери встановили м’які скульптурні софіти та стійки реєстрації. Разом із низкою тактильних природних елементів ці особливості допомагають створити відчуття захищеності для пацієнта.

Надання допомоги в боротьбі з онкологією може становити ризик для персоналу, тому цей проект перевищує всі встановлені стандарти захисту навколишнього середовища, включаючи додаткові рівні радіаційного захисту та покращені системи вентиляції. З моменту відкриття у січні 2021 року, опитування пацієнтів виявили високий рівень задоволеності, часто посилаючись на доступ до денного світла та краєвидів. Крім того, більше персоналу, ніж очікувалося, звернулося з проханням про призначення їх до даного закладу на постійну роботу.

 

Відділення хірургічного центру Кябірва

Архітектурна фірма: GKG

Власник: Глобальні хірургічні ініціативи

Локація: Джінджа, Уганда

Категорія: Незбудований

Площа: 1100 кв.м.

Рік побудови: 2023

Хоча хірургічні послуги залишаються дефіцитними для більшої частини світу, але ця прибудова до існуючого Хірургічного центру Кьябірва розвіює міф про те, що такі послуги технічно неможливо надати у сільській місцевості. Коли цей проект буде завершено, він задовольнить особливі потреби пацієнтів в сільський місцевості, які звертаються до центру та мають залишитися на ніч після своїх процедур. Розташований недалеко від знаменитих порогів річки Білий Ніл та за 8 кілометрів на північ від Джинджі, довколишнього міста, цей проект розширює доступні та недорогі послуги центру для більш ніж 570 000 угандійців.

З моменту будівництва у 2019 році в хірургічному центрі площею 743 квадратних метри було проведено майже 2000 процедур, більшість з яких не вимагали ночівлі. Фінансований за рахунок значних пожертв нью-йоркської лікарні Mount Sinai, відзначений нагородами центр є самодостатнім закладом, що виробляє всю свою енергію за рахунок сонячних панелей, а також збирає та зберігає воду для подальшого використання. Попит на лікування та кількість пацієнтів з усього регіону, які звертаються до центру, продовжують зростати, і це нове відділення прийматиме пацієнтів, які потребують більш тривалого періоду відновлення. Крім того, це різко скоротить час у дорозі, який для багатьох може становити до п’яти години.

1
2
3
4
5

 

Нова передова лабораторія у цьому центрі дозволить отримувати біологічні матеріали для можливого генетичного та геномного аналізу. Результати отримані від цих аналізів можуть сприятливо впливати на лікування різноманітних захворювань. У приміщенні також планується сучасний хірургічний симуляційний центр, який матиме важливий вплив на підготовку хірургів у Східній Африці.

«Мета цього проекту та обсяги роботи заслуговують похвали». – коментар журі

Будь яке будівництво у таких віддалених місцях, як Кябірва, вимагає ретельного планування та врахування будівельних технологій у поєднанні з глибоким розумінням наявності матеріалів. Щоб гарантувати, що проект відповідає конкретним умовам місцевого клімату, команда проектувальників збалансувала звичні методи будівництва з матеріалами, які були доступні в даному регіоні. Подібно до існуючого хірургічного центру, нове відділення містить природні та довговічні матеріали, такі як глина, камінь і терраццо, а не матеріали, які потребували б доставки здалеку. Так само, як і основна будівля, відділення будується місцевими робітниками, які вміють використовувати такі матеріали.

У цьому віддаленому регіоні, у місцевих комунальні компанії інколи стаються перебої з електроенергію та водою. Тому нове відділення, як і існуючий центр, буде повністю автономним. Він буде отримувати електроенергію від сонячних панелей центру, які генерують 54 000 кВт-год електроенергії та можуть збільшити її виробництво на 50%. Додавання на ділянці системи очищення та утилізації стічних вод означає, що як і центр, так і нове відділення можна відтворити в будь-якій точці світу.

«Цей проект чудово вписався в існуючу ділянку. Журі сподобалося, як зовнішня геометрія кладки співвідноситься з формою даху.” – коментар журі

Окрім цілодобового стаціонару, у новому відділенні є передова лабораторія, їдальня для персоналу, тренувальна зона та приміщення для ночівлі персоналу. Персонал складається з 33 угандійських постачальників медичних послуг та адміністраторів, у тому числі одного головного хірурга, двох анестезіологів, двох медичних працівників та дев’яти медсестер, які надають безпосередній догляд. Усі записи пацієнтів зберігаються в хмарній системі, розробленій угандійським розробником програмного забезпечення. Заклад продовжує підтримувати тісні зв’язки з лікарнею Маунт-Сінай, лікарі якої пропонують періодичні консультації під час складних процедур.

 

Центр здоров’я Montage Ohana

Архітектурна фірма: NBBJ

Власник: Montage Health

Локація: Монтерей, Каліфорнія, США

Категорія: Непобудований

Площа: 5165 кв.м.

Рік будівництва: 2023

Центр здоров’я Montage Ohana прагне спростувати уявлення про те, що психічне здоров’я має бути віднесено до інституційних установ, які ізолюють, а не лікують. Унікальна та далекоглядна програма центру спрямована на посилення позитивних результатів лікування для молодих людей через зв’язок із природою. Коли центр здоров’я відкриється у 2023 році, заклад запропонує повний спектр доступних ресурсів поведінкового здоров’я для громади, незалежно від здатності платити за лікування.

Оскільки кількість людей, які повідомляють про проблеми зі здоров’ям, різко зростає, а криза психічного здоров’я в США посилюється нестачею ліжок для психіатричних хворих і високим рівнем заповненості психіатричних закладів. Центр Montage Ohana надзвичайно важливий для Каліфорнії, де лише 1050 дитячих психіатрів обслуговують понад 9 мільйонів дітей і підлітків, а в більшості округів штату немає психіатричних ліжок для підлітків.

1
2
3
4
5

 

Маючи можливість бути потенційним прототипом для подібних закладів по всій країні, даний центр відкриває нову модель лікування.  Дана модель включає наукові дослідження мозку, куратором яких є молекулярний біолог доктор Джон Медіна. Команда дизайнерів застосувала відповідні методи, щоб сформувати середовище, яке покращує здоров’я та благополуччя, наголошуючи на зовнішніх елементах, таких як внутрішні дворики, сади та види на природу. Поєднаний з природою, дизайн центру утворює ряд відкритих просторів, які надають спокій та середовище для відновлення. Вода буде текти каскадом через ділянку прибережного каньйону, оточеного садами, де ростуть імуностимулюючі рослини, такі як лаванда та розмарин.

«Жюрі сподобалася політика закладу відкритих дверей для всіх, хто потребує допомоги. Нас також вразило виняткове розташування цього проекту та те, як команда скористалася перевагами існуючого ландшафту, приділяючи особливу увагу поглядам пацієнтів. Вміле використання ламінованої деревини заслуговує похвали, оскільки це менш поширений матеріал у секторі охорони здоров’я США». – коментар журі

Архітектура центру здоров’я являє собою серію плавно вигнутих одноповерхових об’єктів, що об’єднують амбулаторію, інтенсивну амбулаторію, стаціонар на 16 ліжок та інші цілісні приміщення. Форма центру створює привітне середовище всередині та зовні, створюючи відчуття комфорту. Забезпечуючи відчуття єдності, центр дестигматизує психіатричне здоров’я та піднімає настрій підліткам і дітям у критичний момент їхнього життя.

Враховуючи природні об’єкти, центр здоров’я ідеально поєднується з похилими контурами ділянки та залишає недоторканими багато існуючих прибережних дубів. Масивна дерев’яна конструкція дозволяє уникнути втілених відходів, типових для бетонних та сталевих конструкцій. Фасад центру був розроблений з використанням збірних модульних конструкцій, щоб мінімізувати вплив на майданчик. Скло вздовж фасаду максимізує потрапляння денного світла, а стратегічно розташовані дерев’яні ребра оптимізують теплові характеристики будівлі та додають рівень конфіденційності там, де це необхідно.

 

Сільська ортодонтична клініка

Архітектурна фірма: Johnsen Schmaling Architects

Власник: Dr. Alison Mantel, DDS

Локація: Седарбург, Вісконсин, США

Категорія: Побудовано: менше 25 мільйонів доларів (вартість будівництва)

Площа: 362 кв.м.

Рік побудови: 2020

На околиці Седарберга, штат Вісконсін, де вибір медичних послуг дещо обмежений, ця невелика ортодонтична клініка змінює типологію типового інтровертного медичного закладу з люмінесцентним освітленням. Розроблений для молодого лікаря, який переніс свою гамірну практику на пустир на перетині сільськогосподарських угідь і міста, чітка та точна архітектура будівлі нагадує пасторальне середовище, уникаючи ностальгії за народною мовою. Проект відображає роботу власника, яка значною мірою покладається на ефективність і безкомпромісну чистоту.

Команда дизайнерів представила клініку у вигляді двох геометричних форм, що доповнюють одна одну. Світло-сірі елементи огортають низ закладу вздовж вулиці, де лабораторії та стерилізаційні приміщення залишаються без вікон. Сіра та темно-сірі елементи обрамляють довгу смугасту зелену стіну. Це натякає на аграрну історію регіону та смугастість довколишніх фермерських полів.

Під час свого дослідження команда дизайнерів виявила, що ортодонтичні клініки по всій країні або продовжують використовувати заїжджені шаблони дизайну охорони здоров’я, або, на жаль, інфантилізують своє середовище в безуспішних спробах звернути увагу молодих пацієнтів. Команда вирішила уникнути обох цих підходів. Натомість загальний дизайн спирається на доказову основу того, що переважно молоді пацієнти отримують користь від яскравого та наповненого світлом середовища, яке позбавляє клаустрофобної атмосфери типового медичного кабінету.

1
2
3
4
5

 

При вході пацієнтів зустрічає стеля з дерев’яними рейками, яка веде їх до стійки реєстрації та оточує засклену кімнату очікування. Під час лікування, пацієнти мають змогу насолоджуватися краєвидом на місцеві луги вздовж заскленого відкритого робочого приміщення. Для додаткового довершення простору стандартні вінілові покриття були замінені на поліровані бетонні підлоги та фрезеровані плінтуса. Натуральні матеріали та елегантні меблі доводять, що кімнати очікування не обов’язково повинні бути нудними та нецікавими. Крім того, спеціальна вішалка для одягу, яка виготовлена з висувних ящиків, підходить для пацієнтів будь-якого зросту.

«Журі було вражене рівнем залучення власників і зацікавлених сторін, що є незвичайним для проекту такого масштабу. Він добре інтегрований у навколишнє середовище, а перехідний простір між автостоянкою та клінікою виконано добре». – коментар журі

Хоча проект спочатку зустріли із скептицизмом під час комплексного огляду, який вимагав муніципалітет, команда продемонструвала, як нова будівля зберігає традиції пасторальної архітектури Середнього Заходу. Він був ухвалений одноголосно без заперечень громадськості.

 

Центр трансплантації Конні Франк UCSF

Архітектурна фірма: NBBJ

Власник: Каліфорнійський університет, Сан-Франциско (UCSF)

Локація: Сан Франциско, США

Категорія: Реконструкція

Площа: 1104 кв.м.

Рік побудови: 2021

Академічні медичні заклади в міських районах регулярно надають невідкладну допомогу пацієнтам, але їхні спеціалізовані клініки занадто часто розміщуються у старих будівлях. Медичний центр Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, одна з 10 найкращих лікарень країни, також має дану проблему. Його центру з пересадки підшлункової залози та печінки в кампусі «Парнас» потрібно було місце для розширення, але сусідня установа, до якої він міг розширитися, була тісною і застарілою. Для цього проекту команда дизайнерів перетворила застарілий простір на просторе та гостинне середовище для пацієнтів та їхніх сімей.

Приховані за десятиліттями часткових ремонтів, мінімалістські обриси будівлі — круглі бетонні колони, арочні балки та широкі вікна — були відтворені і тепер підкреслюють красу ландшафту Сан-Франциско. Крім того, дане оновлення створює чудесну атмосферу для пацієнтів, персоналу та сімей.

1
2
3
4
5

 

Інтегровані форми та оздоблення підтримують цілюще середовище, а також покращують існуючу архітектурну форму. Існуюча клініка мала кленову підлогу та хвилясті панелі на стелі, а з оновленого входу було видно складну гіпсову стіну. Нова клініка органічно вписується в існуючий дизайн інтер’єру, огортаючи простір плавною геометрією та теплим відтінком дерева.

«Реконструкція застарілої будівлі вражає, а вестибюль до і після заслуговує на похвалу. Команда дизайнерів зробила простір дуже теплим та гостинним. Вражає, як команда змогла створити вигини існуючої будівлі, наголосивши на історичній архітектурній формі». – коментар журі.

Проект об’єднує під одним дахом три відділення трансплантології лікарні. Команда дизайнерів розробила простір у будівлі за допомогою спеціально відведених відсіків та зон, які спрощують структуру дизайну. Дизайн включає в себе принципи нейроархітектури, в тому числі криві, скульптурне освітлення і види на навколишнє середовище.

Оскільки пацієнти, які перенесли трансплантацію, часто потребують тривалого перебування в лікарні, особлива увага приділяється комфорту пацієнтів. Щоб кожна з просторих кімнат для лікування була настільки ж функціональною, як і гостинною. Команда використовувала захоплюючу віртуальну реальність і повномасштабні макети під час процесу проектування закладу. Крім того, інтегрований дизайн забезпечує благополуччя персоналу клініки. Наприклад, на стійці реєстрації є чотири робочі станції, які легко можна перетворити із сидячого положення на стояче, а ергономічні столи лікарів дозволяють лікарям плавно переходити від одного пацієнта до іншого.

При перепроектуванні та перепрофілюванні застарілої інфраструктури охорони здоров’я необхідно вирішити дві проблеми: зберегти цілісність початкового проекту та відповідально розпоряджатися ресурсами. Розширення Центру трансплантації імені Конні Франк при Каліфорнійському університеті в Сан-Франциско дозволило заощадити 25% та надати перевагу комфорту та ефективності для пацієнтів.

 

Жіноча та дитяча клініка Уганди

Архітектурна фірма: LS3P and Go Design Inc.

Власник: Go Design Inc.

Локація: Мітіана, Уганда

Категорія: Незбудований

Площа: 1858 кв.м.

Рік побудови: 2023

Цей медичний кампус у сільській місцевості Уганди має в своєму складі лабораторні приміщення, пологове відділення, службу невідкладної допомоги, житло для лікарів та багато іншого, надаючи необхідний доступ до медичного обслуговування для жінок та дітей цього регіону. Крім підтримки основного права людини на доступ до медичного обслуговування, проект також являється установою з нульовим рівнем викидів, яка задовольняє екологічні потреби регіону.

Клініка, яка надає медичні послуги найвищого рівня на безоплатній основі, виникла в результаті продуктивного партнерства між командою дизайнерів та лікарями з Уганди та Америки. Клініка розташована поблизу екватора, на північ від великого озера Вікторія в Уганді.

1
2
3
4
5

 

Типова, велика та згуртована структура звичайних угандійських сімей мала вирішальне значення для дизайну. Простори між будівлями були пріоритетом. Вони запрограмовані на заохочення неформального спілкування та несподіваних вражень, коли відвідувачі переміщаються кампусом. Центральна площа клініки викладена бруківкою. Також на території наявні зелені насадження, дерева та каскадні сходи, які мають окремі зони для сидіння.

«Цілі цього проекту неймовірні, і журі сподобалося, як ці цілі поширюються за межі будівлі на громаду та включають такі програми, як професійне навчання та загальне оздоровлення громади», – коментар журі.

Будівельні матеріали в основному відновлювані, з низьким вмістом вуглецю та притаманні для цього регіону. Більшість стін включають цеглу сухого укладання, виготовлену з викопаної та спресованої землі з будівельної ділянки. Двері, ширми та інше виготовлено із евкаліпту. Зосередившись на місцевих матеріалах, команда дизайнерів переконалася, що будівництво клініки розширило знання місцевих майстрів, щоб вони могли використовувати ці стійкі методи в майбутніх проектах.

Клініка повинна працювати без кондиціонування повітря, тому декілька інженерних елементів працюють узгоджено, щоб створити пасивний та ефективний кампус охорони здоров’я, включаючи сонячний димар, який підтримує прохолодну температуру в клініці навіть у найспекотніші місяці. Крім того, для полегшення розсіяного світла та потоку повітря команда проектувальників використала багатошарову екранну систему, виготовлену з москітної сітки та бамбукових паличок.

Цей проект – справжня демонстрація здатності дизайну вирішувати проблеми людей, які цього потребують. Об’єднавши досвід професіоналів у галузі дизайну, лікарів, місцевих майстрів та представників спільноти, ми створили місце для зцілення, яке є автентичним у своєму роді.

«Журі високо оцінило, скільки організацій співпрацювали над цим проектом, і обсяг планування, необхідний для його реалізації. Вражаюча низька вартість і безоплатні послуги заслуговують похвали», – коментує журі.

logo_MC_dark

___________________________________

Аналіз, експертиза, консалтинг, проектування, будівництво, оснащення та реконцепція медичних закладів у приватному та державному сегменті, відповідно до українських та міжнародних стандартів.

Адреса

Вул. Ф.Пушиної 8а, оф. 111 Київ, Україна 03115

MEDICAL CONSTRUCTOR © 2020. All rights reserved.